Andreia Bodea, directorul Colegiului Național Ion Luca Caragiale a declarat, în emisiunea Proiect de țară: România, de la Prima News, că consumatori de substanțe interzise în rândul elevilor există în toate școlile și liceele din București și își asumă această afirmație. Ea a mai spus că interacțiunea cu părinții este ”în general proastă”, pentru că au o reacție de negare. Ea a transmis că dacă autoritățile vor căuta vinovații în școli nu vor ajunge decât la nivelul foarte de jos al problemei și nicidecum la zonele în care aceste produse, aceste droguri se vând, arătând că masiv ei consumă când pleacă din școală.
”Am senzația pe parcurul orelor acest colegiu a devenit fieful drogurilor, lucru care personal mă deranjează și dacă ar fi fost așa și Inspectoratul Școlar București și Angenția Antidrog ar fi știut. (..) Faptul că există consumatori, elevi consumatori de substanțe interzise nu înseamnă că traficul de droguri s-a mutat în Colegiul Caragiale”, a spus directoarea colegiului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Andreia Bodea a precizat: ”Consumatori de substanțe interzise în rândul elevilor există în toate școlile și liceele din București ș îmi asum această afirmație, știu acest lucru de la elevii mei care se întâlnesc cu elevi din alte școli. Eu nu am cunoștință, personal, ca în clădirea acestei școli să fi intrat și să fi vândut cineva, dar faptul că eu nu știu nu înseamnă că nu s-a întâmplat, să fi vândut substanțe interzise”.
Ea a arătat că a povestit situația unui elev căruia i s-a făcut rău în școală și suspiciunea pe care a avut-o în urma unei discuții cu o elevă de-a ei, care a atenționat-o că în toaletă de la un etaj este de 20 de minute o elevă de la clasa a X a care nu iese de acolo și iese un miros ciudat.
”De aici la spune că Colegiul Caragiale este intersecția drogurilor bucureștene este f mult. (..) Fenomenul s-a agravat din informațiile pe care le am de la elevi, consumul în locurile în care ei se întâlnesc, după ce ne-am întors după pandemie și înainte de pandemie, cu doi sau trei ani înainte. Elevii ne povesteau și povestec și diriginților că au fost la o petrecere cu clasa cutare, cu elevii de la cutare și am consumat și noi câte ceva”, a mai arătat directoarea Colegiului Caragiale, potrivit News.ro.
Despre schimbări de comportament observate la elevi, directoarea a arătat că nu ar putea spune că sunt radicale, dar a constatat după pandemie pe lângă o numită apatie o stare exagerată de oboseală a unor elevi.
”La atâtea întâlniri care au fost pe această temă, cu medici, psihlogi, cu un fost consumator, ne-au învățat cam la ce să ne uităm. la pupile dilatate, la o stare de rău. Eu nu mă pot uita la pupilele a 1.300 de elevi în fiecare oră, dar când un diriginte observă absenteism, oboseală, printre cauze luăm și că ar fi putut deveni consumator de astfel de substanțe”, a precizat directoarea.
Aceasta a menționat că ”grosul consumului nu se petrece în școli, ci în afara școlilor, dacă este să se ia după informațile de la elevi.
”Eu pot să încerc să securizez școala, ceea ce nu pot să fac în proporția pe care mi-aș dori-o, mie regulamentele școlilor nu îmi permit să îi percheziționez, să intru peste ei în grupurile sanitare, să îi caut în ghiozdane”, a arătat Andreia Bodea.
Directoarea s-a referit și la interacțiunea cu părinții, care spune ea este ”în general proastă”.
”Părinții au o reacție de negare, binențeles, îmi cunosc copilul, realitatea este că mulți părinți nu știu în ce grupuri sunt copiii lor, ce conexiuni au, sunt rețele de socializare care le permit să se întâlnească cu oricine”, a atras atenția directoarea.
”Ce aș transmite este că dacă vor căuta vinovații în școli nu vor ajunge decât la nivelul foarte de jos al problemei și nicidecum la zonele în care aceste produse, aceste droguri se vând, de unde le iau acești copii. (..) Masiv ei consumă când pleacă din școli, când pleacă și se duc unde se duc, aud de copii care se culcă foarte târziu, au devenit insomniaci. Din păcate este o luptă în care dacă nu suntem niște parteneri, și primii parteneri sunt părinții, care sunt de alte categorii și am niște tristeți acolo, mulți directori le au”, a mai arătat directoarea.