Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a atacat cu recurs la instanța supremă hotărârea Curții de Apel București (CAB) din primăvară, prin care Consiliul a fost obligat să-i recunoască fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) nu a stabilit încă un prim termen de judecată în proces, cauza fiind în procedură de filtru.
În aprilie, CAB a decis să admită cererea Laurei Codruța Kovesi și să anuleze hotărârea 673 din 6 noiembrie 2018 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori. Instanța a mai hotărât atunci să oblige CSM să îi recunoască lui Kovesi gradul profesional corespunzător PÎCCJ.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Candidații la funcția de procuror-șef european, pentru care Kovesi este în continuare favorită, trebuie să dețină "calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcții de la nivelul parchetelor și al magistraturilor din statele lor membre respective", potrivit Regulamentului UE 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO).
Secția pentru procurori a CSM a respins, pe data de 6 noiembrie 2018, solicitarea fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de recunoaștere a gradului profesional corespunzător pentru Parchetul General. Asta după ce fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că, urmare a OUG privind legile justiției, Kovesi, dacă are gradul de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunal, nu poate rămâne la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde fusese numită de fostul procuror general Augustin Lazăr în luna iulie.
„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea cererii formulate de doamna Laura Codruța Kovesi, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul teritorial Sibiu, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Serviciul îndrumare și control, de recunoaștere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arăta în soluția dată de procurori.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Vodafone a primit aprobarea Bruxelles-ului pentru cumpărarea UPC RomâniaÎn 11 iulie 2018, fostul procuror general, Augustin Lazăr, a decis delegarea Laurei Codruța Kovesi, revocată de la conducerea DNA, în funcția de procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu aceeași dată.
La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader afirma că, urmare a OUG adoptate de Guvern pentru modificarea legilor justiției, Laura Codruța Kovesi, dacă are gradul de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunal, nu poate rămâne la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Francezul Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului european, a afirmat recent că încă este candidat pentru acest post, după apariția unor informații privind ieșirea sa din cursă ca urmare a numirii la conducerea Parchetului Național Francez, a anunțat recent Politico.eu, citat de News.ro. De asemenea, un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice franceze la UE a spus că nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește poziția Franței pe acest subiect.