TABELE Câți bani va câștiga Kovesi dacă va ajunge procuror-șef al Parchetului UE

TABELE Câți bani va câștiga Kovesi dacă va ajunge procuror-șef al Parchetului UE

De la stânga la dreapta, candidații la postul de procuror-șef european : Jean François Bohnert, Laura Codruța Kovesi și Andrés Ritter.

scris 7 mar 2019

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), favorită la ocuparea postului de procuror-șef al Parchetului European, ar putea câștiga, dacă va fi selectată pentru și numită în funcție, aproape triplu față de ultima sa remunerație lunară primită în România în calitate de conducătoare a DNA, respectiv un salariu net relativ egal cu cel al guvernatorului BNR și al președintelui ASF din România.

Concluzia este rezultatul calculelor estimative ale Profit.ro, realizate pe baza prevederilor legislației europene privind angajarea și salarizarea personalului instituțiilor UE, calculele pornind de la un salariu brut de bază situat între 16.460 și 17.870 euro pe lună.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin comparație, președintele Comisiei Europene și cel al Consiliului UE, Jean Claude Juncker și Donald Tusk, au salarii brute de bază de aproape 28.000 euro pe lună, iar comisarii europeni – de circa 23.000 euro pe lună. Salariul brut de bază al președintelui Curții de Justiție a UE este egal cu cel al președinților Comisiei și Consiliului

Actorul american Luke Perry, cunoscut din \ CITEȘTE ȘI Actorul american Luke Perry, cunoscut din "Beverly Hills, 90210", a decedat

Potrivit ultimei sale declarații de avere, depusă și publicată anul trecut, Kovesi a încasat în total în 2017, din salariul de șefă a DNA, suma de 265.932 lei, respectiv în medie 22.161 lei (echivalentul a 4.86o euro, la cursul mediu euro/leu al BNR din anul respectiv) pe lună. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și președintele ASF, Leonardo Badea, au încasat fiecare în 2017, din salarii, echivalentul în lei a peste 14.000 de euro pe lună.

Primul ocupant al postului de procuror-șef al noului Parchet UE va fi angajat ca agent temporar al UE cu grad profesional AD 15 (al doilea cel mai mare posibil), conform clasificației europene, cu mandat unic de 7 ani, fără posibilitate de reînnoire. Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane euro.

Dat fiind că, în caz că va fi numită în post, Laura Codruța Kovesi ar urma să se angajeze pentru prima oară într-o instituție a UE, reglementarea de bază prevede că i se va acorda treapta de vechime 1 din 5. Legislația comunitară stipulează însă și excepții, astfel încât, pentru posturi cu responsabilități deosebite și pentru angajați cu calități, experiență și performanțe ieșite din comun, se poate începe chiar și de la treapta  3 de vechime.

Putin a semnat retragerea Rusiei din Tratatul INF CITEȘTE ȘI Putin a semnat retragerea Rusiei din Tratatul INF

Calculele Profit.ro indică estimativ că, în funcție de treapta de vechime care i se va acorda (1, 2 sau 3), fosta șefă a DNA ar putea avea, ca procuror-șef european, un salariu net de 13.300, 13.700 sau 14.200 euro pe lună.

În fiecare dintre aceste sume menționate intră și indemnizația de expatriere, în cuantum de 16% din salariul brut de bază, la care Kovesi ar urma să aibă dreptul, întrucât va trebui să se mute la Luxemburg, unde se va afla sediul noii instituții europene.

Pentru treapta 3 de vechime, salariul brut de bază la gradul profesional AD 15 este de circa 17.870 euro pe lună, iar venitul brut total este de 18.620 euro, cu tot cu indemnizația de funcție de conducere de 750 euro.

VIDEO Dăncilă, sinceră de la tribuna Parlamentului: Decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine să am o hârtiuță în față! CITEȘTE ȘI VIDEO Dăncilă, sinceră de la tribuna Parlamentului: Decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine să am o hârtiuță în față!

Contribuțiile de asigurări sociale sunt de 10% (pensie), 1,7% (sănătate), 0,81% (șomaj) și 0,1% (accidente). Ulterior se aplică impozitul progresiv pe salariile funcționarilor UE, care este vărsat în bugetul comun al Uniunii. În cazul de față, cota aplicată (cu un sistem complex de deductibilități) este de 22,5%. În plus, se mai datorează o așa-numită taxă de "solidaritate" de 6% sau 7% (de la treapta  2 de vechime a gradului profesional AD 15), cu aceeași destinație.  

Pe lângă salariu, Kovesi ar mai urma să aibă dreptul la decontarea de cheltuieli de transport pe ruta București-Luxemburg și retur în valoare totală de circa 1.200 de euro pe an, calculate în funcție de distanța de zbor dintre cele două orașe, de 1.600 de kilometri.

Nefiind căsătorită sau în parteneriat civil și neavând copii, Kovesi nu ar putea să beneficieze de alte drepturi prevăzute de legislația europeană pentru angajații UE, cum ar fi indemnizația de familie, care se acordă dacă partenerul are venituri sub un anumit prag, sau indemnizațiile pentru copii, inclusiv decontarea unei părți din costurile școlarizării. Pe de altă parte, legislația europeană prevede că salariile de bază sunt ajustate anual în funcție de inflație și de puterea de cumpărare din țările Uniunii Europene.

Vama atenționează firmele care vor fi consecințele ieșirii Marii Britanii, fără acord, din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI Vama atenționează firmele care vor fi consecințele ieșirii Marii Britanii, fără acord, din Uniunea Europeană

Laura Codruța Kovesi a obținut săptămâna trecută 26 de voturi în Comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziției de procuror-șef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franța) cu 22 voturi, iar pe trei, Andres Ritter (Germania), care a obținut un singur vot. Un vot a fost nul. Kovesi a câștigat și votul din Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, primind 12 voturi, în vreme ce Francois Bohnert (Franța) a obținut 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) a obținut un singur vot.

Astăzi, 7 martie, în cadrul conferinței președinților din Parlamentul European – liderii grupurilor politice și președintele forului – se vor decide următorii pași de urmat în privința numirii procurorului-șef european înainte de demararea negocierilor cu Consiliul Uniunii. Procurorul-șef european va fi numit de comun acord de către Parlamentul European și de către Consiliu. În aceeași zi, Laura Codruța Kovesi a fost citată la Secția specială de anchetare a magistraților pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunț făcut de către Sebastian Ghiță.

Oficialii europeni ar dori să finalizeze procedura de selectare a viitorului procuror-șef european până pe 27 aprilie, data încheierii mandatului actualului Parlament European, adică înainte de alegerile europarlamentare din mai.

Despre piedicile pe care le-ar mai putea întâmpina Kovesi în demersul său de a câștiga șefia Parchetului UE puteți citi pe larg aici.

Calcule/simulări privind posibilul salariu de procuror-șef european al Laurei Codruța Kovesi, în funcție de treapta de vechime care îi va fi acordată în cazul în care va câștiga postul

TABELE Câți bani va câștiga Kovesi dacă va ajunge procuror-șef al Parchetului UE
TABELE Câți bani va câștiga Kovesi dacă va ajunge procuror-șef al Parchetului UE
TABELE Câți bani va câștiga Kovesi dacă va ajunge procuror-șef al Parchetului UE
viewscnt
Afla mai multe despre
laura codruta kovesi
cat castiga kovesi
ce salariu are kovesi
dna
parchetul european
procurorul sef european
parchetul european
parchetul uniunii europene
kovesi viitor procuror sef european
mugur isarescu
salariu mugur isarescu
salarii asf
salariu presedine asf
ce salariu are isarescu