Simplificarea formularului 088 pentru înregistrarea în scop de TVA și explicarea publică a modului de acordare a punctajului acordat, în baza răspunsurilor, în vederea încadrării în diferite zone de risc fiscal, modificarea Declarației 394 privind livrările și prestările, în sensul scoaterii obligativității de completare a CNP-ului clienților firmei care depune documentul, și eliminarea obligativității completării Declarației 392b privind livrările și prestările specifice PFA-urilor înregistrate pe norme de venit sunt principalele probleme reclamate de către oamenii de afaceri, a anunțat, vineri, Guvernul. Datele confirmă informațiile transmise anterior de Profit.ro.
Interconectarea bazelor de date existente în vederea vizualizării, mai des decât o dată pe lună, a achitării contribuțiilor de sănătate de către persoanele fizice autorizate (PFA)/Întreprinderi Individuale/familiale sau persoane fizice și simplificarea, până la minimum posibil, a procedurilor pentru înființarea unei firme la Registrul Comerțului sunt alte solicitări ale mediului de afaceri.
Reclamațiile au fost primite de către membrii Comisiei guvernamentale "de tăiat hârtii", a cărei înființare a fost anunțată în exclusivitate de Profit.ro la începutul lunii februarie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La rândul lor, persoanele fizice au cerut în principal eliminarea completă sau comasarea plăților pentru eliberarea cărții de identitate, interconectarea bazelor de date în vederea eliminării, la comunicarea dintre instituțiile publice, a cazierului judiciar, respectiv înlocuirea obligației de procurare a timbrului fiscal cu un alt sistem de plată mai accesibil, interoperabilitatea bazelor de date ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu cele ale Poliției Române/Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât contravenienții să nu mai fie obligați să trimită ei/să păstreze dovada plății amenzii rutiere și, nu în ultimul rând, reducerea etapelor cerute pentru întocmirea unui dosar de înmatriculare auto.
De asemenea, cetățenii solicită reducerea numărului de documente cerute pentru a beneficia de prestațiile sociale oferite părintelui: îndemnizația pentru creșterea copilului, stimulentul de reinserție și alocația de stat pentru copil, respectiv persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă: îndemnizația de șomaj, consilierea profesională sau înscrierea la cursuri de calificare.
De la lansarea, în 24 februarie, a platformei MaiSimplu.gov.ro, inițiativă a Cancelariei Prim-Ministrului și a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic până în 10 martie au fost comunicate aproximativ 3.000 de propuneri de proceduri/documente cerute de sistemul public, dar considerate de societate ca fiind inutile pentru accesarea unor servicii publice.
Cele mai des menționate instituții, atât de către cetățeni cât și de către companii, au fost Agenția Națională de Administrare Fiscală și Poliția Română/Ministerul Afacerilor Interne.
CITEȘTE ȘI Formularul 088, cel mai reclamat de cetățeni. Biriș: Chiar cei din ANAF sunt de acord că trebuie modificatGuvernul precizează că toate aceste probleme vor fi analizate marți într-un comitet de lucru convocat de premierul Dacian Cioloș și vicepremierul Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, urmând ca ulterior să fie anunțate soluțiile identificate pentru fiecare problemă semnalată, atât soluțiile imediate, cât și cele pe termen mediu și lung.