Fiscul va propune marilor companii, începând cu luna februarie, încheierea unei înțelegeri, sub forma unui acord de asistență reciprocă, în baza căreia firmele să transmită ANAF, în mod voluntar, date fiscale, iar în cazul unor inadvertențe să fie doar contactate pentru explicații, fără să mai fie declanșat un control fiscal, inclusiv pentru rambursarea TVA, a anunțat președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.
"Începând cu 1 februarie, vom avea un alt portofoliu conturat de administrare în zona marilor contribuabili. O astfel de reorganizare se dorește a conferi în viitor un tratament oarecum - poate nu este cuvântul cel mai potrivit - preferențial acestei categorii de contribuabili care are o contribuție, mare și mijlocie, de peste 70% la bugetul statului. Acest tratament privește modalitatea de derulare a inspecției fiscale și procesul de rambursare a TVA. Este vorba de o monitorizare voluntară, în sensul că, pentru categoria de contribuabili cu pondere în colectare, vom avea acorduri de asistență reciprocă, în sensul de a ne pune la dispoziție, în mod voluntar, date pe care noi le monitorizăm și apreciem dacă mai sunt sau nu necesare controalele, inclusiv pentru rambursarea TVA", a spus șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) la postul de radio Europa FM.
Acordul de asistență reciprocă va presupune că, în momentul în care Fiscul va sesiza o inadvertență, compania respectivă va fi contactată pentru clarificări, fără să mai fie inițiat un control fiscal.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Organizații patronale au afirmat recent în care arată că ultimele acțiuni ale ANAF privind înregistrarea în scopuri de TVA sunt decuplate de realitatea economică și de activitatea contribuabililor onești. În replic, șeful Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, a spus că menținerea acestei proceduri este imperios necesară deoarece există o cazuistică bogată privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de către firme din categoria marilor contribuabili.