Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține demersul ministrului social-democrat al Muncii, Marius Budăi, de a cere rediscutarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în ceea ce privește procentul din Produsul Intern Brut (PIB) pe care România îl alocă sistemului public de pensii. Boloș argumentează că, la negocierea PNRR, Europa se confrunta doar cu criza sanitară provocată de coronavirus, în timp ce realitățile din perioada pe care o traversăm sunt altele.
„Chiar îl felicit pentru această inițiativă pe care o are, îndrăzneață, și îl susțin. E o perioadă în care aceste măsuri care te împiedică să vii în ajutorul oamenilor nu prea stau în picioare. Să nu uităm că atunci când s-a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență, Uniunea Europeană avea un singur tip de criză de gestionat. Era criza COVID și criza medicală. Pe când, ulterior, după ce lucrurile au evoluat, acum suntem în situația în care avem trei crize – criza războiului din Ucraina și în plus mai avem o criză la utilități și mai avem una care stă în așteptare și care v-am menționat-o (criza alimentară - n.r.) – deci condițiile de acum ale traiului oamenilor și a restructurării cheltuielilor publice nu mai seamănă cu cele de la începutul negocierii și primele momente ale negocierii PNRR, așa încât demersul dumnealui este unul cât se poate de firesc. Avem o rată a inflației de 14%, avem 3,2 milioane de oameni în risc de deprivare materială și risc de sărăcie extremă, acestea sunt niște realități. Dacă dumnealui nu ar lupta pentru acest lucru, nu cred că i-ar face cinste demnitatea de ministru. Eu susțin acest demers, dar în același timp susțin și sunt convins că tot ceea ce noi facem acum și luăm ca măsuri pe partea socială trebuie să fie dublate de aceeași ritmicitate, dacă nu cu o cât mai mare dinamică a atragerii fondurilor pentru realizarea de investiții”, a afirmat ministrul Proiectelor Europene în emisiunea Insider Politic, duminică, la Prima Tv.
Ministrul mai spune că, pentru ca măsurile sociale luate să aibă „componenta de sustenabilitate”, este nevoie ca autoritățile să nu renunțe la investiții masive, pentru a compensa dezechilibrul bugetar, informează News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Altminteri, suntem în situația unui buget cu o componentă de venituri undeva în jur la 24% din PIB și o componentă de cheltuială care ajunge la 40% din PIB. Acest dezechilibru al politicii bugetare, fără să fie compensat de investiții masive pe care avem, har Domnului, de unde să le realizăm din fondurile europene, pe termen lung o asemenea politică bugetară fragilizează deficitul bugetar și crește datoria publică”, adaugă Marcel Boloș.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, susține că va solicita eliminarea procentului din PNRR pentru pensii, motivând că în nicio lege din vreun stat membru al Uniunii Europene nu scrie că trebuie să ne încadrăm până la un nivel anume.
Marius Budăi a declarat în urmă cu o săptămână că media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este cuprinsă între 12,5 și 13 la sută, dar că în România nu ar trebui mers neapărat pe un procent anume, ci pe rezolvarea inechităților.
Totodată, ministrul Muncii a precizat că va propune eliminarea procentului de 9,4% din PIB din PNRR pentru pensii.
"Eu aș elimina total procentul, nu scrie nicăieri în nicio lege a pensiilor din UE că ne încadrăm în atât. Nu scrie. Voi propune eliminarea procentului, pentru că până la urmă fiecare stat membru trebuie să aibă independența de a-și decide politicile sociale și economice, bineînțeles respectând reglementările europene. Eu sunt un pro-european convins și spun clar că statele trebuie să-și decidă politicile", a declarat Marius Budăi.