Românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine. Banii reprezintă garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal. Consumatorii își vor putea recupera banii de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului.
Practic, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă cu apă sau o doză cu bere/suc, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După ce ați golit și ați spălat sticla, o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.
Ambalajele vor putea fi predate la orice magazin care comercializează băuturi.
“Pet-urile, dozele de aluminiu, sticlele pe care cumpărătorii le vor înapoia la magazin în sfârșit vor ajunge acolo unde le e locul, respectiv în sistemul de reciclare și nu vor mai ajunge să fie îngropate pur și simplu și lăsate moștenire copiilor noștri în gropile de gunoi, așa cum se întâmplă astăzi.
Va fi o garanție modică, de 50 de bani. Va fi exact ca atunci când mergi la magazin și folosești o monedă de 50 de bani pentru a utiliza un coș de cumpărături, pe care o recuperezi de îndată ce aduci coșul înapoi la locul de unde l-ai luat, exact în același mod va funcționa și garanția pentru sticle, pet-uri și doze de aluminiu, consumatorii primindu-și înapoi această sumă de îndată ce returnează la orice magazin care comercializează băuturi în România, că este mai mic sau mai mare, că este supermarket sau că este un magazin de la colțul blocului, că este în mediul urban sau în mediul rural, cetățenii vor putea înapoia oriunde fără a prezenta vreun bon fiscal sau alte acte, simpla predare a ambalajului câtă vreme acesta este integru, câtă vreme nu este deteriorat, simpla aducere înapoi a acestui ambalaj va face ca persoana să își recupereze cei 50 de bani”, a explicat ministrul Mediului.
CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!Actul normativ care reglementează sistemul garanție-returnare a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.
România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.
Ministerul Mediului speră că, la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, România va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.
Acum, însă, Guvernul argumentează că prin OUG nr. 74/2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, a fost introdus doar cadrul general de funcționare a sistemului de garanție-returnare, cu aplicare din anul 2019 pentru ambalajele reutilizabile, și că a fost instituită în sarcina autorităților obligația ca, până la data de 1 ianuarie 2021, să traseze liniile generale de funcționare a sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje nereutilizabile, urmând ca implementarea efectivă a acestuia să se realizeze cel târziu la data de 31 martie 2022.
La acest moment, nu este clar totuși când anume va fi introdusă noua taxă, fiind avansate în spațiul public atât ideea de aplicare chiar de anul viitor, dar și cea de introducere abia din 2022.