Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că, dacă în România va fi înregistrat un trend descendent în privința numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în următoarele două săptămâni, atunci se poate discuta concret de instituirea unor măsuri de relaxare pe anumite domenii de activitate.
Gheorghiță a apreciat că într-o lună vom fi într-o situație mai bună dacă scăderea cazurilor se menține, arată news.ro.
"Noi ne uităm foarte mult la rata de pozitivare a testelor, la numărul de pacienți, la procentul de pacienți din cei pozitivi care ajung la spital și mod deosebit în secțiile de Terapie Intensivă și în mod evident și la rata de decese care este decalată cu cel puțin 10-14 zile față de momentul diagnosticului. Din acest punct de vedere, cred că dacă se menține actualul trend de scădere probabil că într-o lună vom fi într-o situație mult mai bună și vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi, 15.000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toți, astăzi a devenit cumva o normalitate să avem atât de multe cazuri, însă nu înseamnă că situația este stabilizată”, a afirmat Gheorghiță.
El crede că numărul persoanelor pozitive este mai mare pentru că sunt multe persoane care se testează acasă și nu comunică rezultatul.
"Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidență noastră pentru că fie se testează acasă, la domiciliu și nu declară rezultatul testelor, fie nu sunt testate, dar ele există undeva în populație și reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalți. Aș reitera recomandarea de a continua purtarea măștilor de protecție, atât în spațiile închise, evident, dar și în spațiile deschise acolo unde există o interacțiune crescută cu alte persoane, este măsura prin care noi putem evita îmbolnăvirile și implicit decesele. Un singur deces dacă reușim să evităm cred că ne-am făcut datoria ca medici, ca și comunitate”, a explicat Gheorghiță.
El a precizat că se poate discuta de măsuri de relaxare în anumite domenii de activitate dacă trendul descendent continuă în următoarele două săptămâni.
"De fiecare dată măsurile de relaxare pot să aibă un impact asupra evoluției epidemiologice în sensul în care evident că orice ridicare de restricții într-un fel sau altul favorizează transmiterea și potențial se poate asocia cu creșterea numărului de cazuri și creșterea infectărilor. Evoluția fiind în dinamică, orice măsură care se ia se reevaluează impactul epidemiologic la un interval de...poate în momentul de față mai scurt, 7-10 zile, pentru că timpul de dedublare a cazurilor la varianta Omicron este mai scurt, însă, ca termen exact ar fi foarte bine să înregistrăm un trend descendent cel puțin două săptămâni de aici înainte și în opinia mea se poate discuta în mod concret la acel moment de instituirea unor măsuri de relaxare pe anumite domenii de activitate. Fiecare activitate se asociază cu un risc mai redus sau un risc mai crescut de expunere, de infectare și atunci pentru varianta Omicron riscul de transmitere în colectivitățile mari, acolo unde este un număr foarte mare de persoane, rămâne încă în vigoare și, de asemenea, masca este cea care ne protejează foarte mult față de infecții”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a menționat că numărul cazurilor ar putea crește în sezonul rece.
"Chiar dacă în această perioadă și în perioada de vară vom înregistra cu siguranță o scădere importantă a numărului de cazuri și o stabilizare epidemiologică, datele științifice ne arată că răspunsul imun nu este unul pe termen lung ceea ce înseamnă că în sezonul rece, când vorbim de sezon gripal, vorbim de sezonul virozelor respiratorii, cu siguranță vom înregistra o recrudescență a cazurilor, iar impactul la nivel de rezultat final va fi diferențiat în funcție de statusul fiecărei persoane: vârstnic, vulnerabil, vaccinat sau nevaccinat”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.