În această iarnă nu așteptăm să avem trei săptămâni consecutiv temperaturi de minus 15 grade, cum s-a întâmplat în anul 2012, a declarat, joi, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, la cea de-a 25-a ediție a Conferințelor Focus Energetic.
"În această iarnă, pornind de la o analiză logică, nu ne așteptăm să avem două trei săptămâni consecutiv temperaturi de minus 15 grade care ar bulversa, din câte știu eu, sistemul energetic. Aceasta nu înseamnă că nu poți avea două trei zile cu temperaturi de minus 20 de grade. Pot să afecteze și acestea dar nu atât de grav cum a fost iarna lui 2012, cinci viscole într-o lună, în ianuarie, patru în februarie și trei săptămâni de temperaturi de minus 15 grade. Prin urmare, informația pe care pot să o furnizez, în acest context, acum, este că din aceste prognoze rezultă că este greu probabil ca în această iarnă să avem asemenea interval", a spus Sandu.
Potrivit acestuia, o veste bună pentru sectorul de energie hidrologică este aceea că dacă precipitațiile sunt mai mari decât normele în Vest și apropiate în Sud înseamnă că sectorul nu va avea de suferit deși a fost mare secetă în ultimul timp.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Din păcate nu se utilizează informația meteorologică de către cei care fac parcuri eoliene sau panouri solare. Adică să ai posibilitatea să îți faci prognoză pe 72 de ore, începând de astăzi următoarele 72 de ore pentru parcul eolian, să știi cât vânt ai și să nu folosești această informație iarăși mi se pare destul de grav, dar eu nu pot să impun asemenea lucruri. Vă spun numai că se apelează la paleative, se angajează oameni care se pricep la meteorologie, se angajează firme din Portugalia, care nu sunt în stare să furnizeze informații corecte despre prognoze de vânt sau, în cazul radiației solare, care ar foarte utile pentru funcționarea sistemului energetic", a mai spus Ion Sandu.
Sursa: Agerpres