40 de zile până la liberalizarea pieței gazelor. ANRE recomandă analizarea ofertelor furnizorilor, însă nu și compararea prețului de achiziție cu cel de revânzare către consumatorii casnici

40 de zile până la liberalizarea pieței gazelor. ANRE recomandă analizarea ofertelor furnizorilor, însă nu și compararea prețului de achiziție cu cel de revânzare către consumatorii casnici
scris 20 mai 2020

Cu mai puțin de 40 de zile înaintea liberalizării totale a pieței gazelor, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un comunicat în care anunță consumatorii casnici că, de la 1 iulie, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale nu vor mai fi reglementate și le recomandă acestora să “să analizeze cu mare atenție ofertele disponibile pe piață, atât din punctul de vedere al prețului de furnizare, cât și al altor condiții comerciale. Ce nu recomandă ANRE este compararea prețurilor la care furnizorii cumpără gaze de pe piețele concurențiale cu cele cu care îl revând către consumatori, diferența fiind una considerabilă de mai multe zeci de lei/MWh.

ANRE amintește că, pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, poate fi accesată aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

Urmărește-ne și pe Google News

O analiză Profit.ro a ofertelor de pe site-ul ANRE, arată că, pentru București, Engie are o ofertă similară cu cea actuală, la preț reglementat, și că există doar o singură companie, Gaz Vest, care practică, însă numai la prima vedere, un preț mai atractiv decât Engie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dacă Engie propune un preț total al gazului furnizat de 125 lei/MWh, din care, prețul propriu-zis al gazului este de 86 lei/MWh, restul fiind tarife de transport și distribuție), Gaz Vest are o ofertă la 121,3 lei/MWh ( din care 80,89 lei/MWh este prețul gazului). Însă oferta nu este pentru București, așa cum se precizează pe site-ul ANRE, ci pentru consumatorii casnici “racordați în sistemul de distribuție operat de Gaz Vest”, adică cei din vestul țării, și nu București!

Restul ofertelor sunt mai ridicate decât prețul actual reglementat, situație paradoxală, dată fiind evoluția prețurilor forward de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), care au coborât sub 50 de lei/MWh.

Lichiditatea pe BRM este însă una scăzută, ceea ce a determinat ANRE să apeleze la un program prin care-i obligă pe producătorii interni (Romgaz și OMV Petrom) să scoată 30% din producție la ofertare la un preț maximal, egal, cel puțin la prima licitație, cu 95% din prețul de pe bursa austriacă CEGH.

FOTO Primele imagini-spion cu interiorul noii Dacia Sandero CITEȘTE ȘI FOTO Primele imagini-spion cu interiorul noii Dacia Sandero

Cum prețul gazului cu furnizare în luna iulie de pe CEGH este în prezent de 5,877 euro/MWh (28,44 lei/MWh), rezultă că cei doi producători vor fi nevoiți să-și vândă gazul pentru luna iulie, cel puțin, către furnizori cu 27 de lei/MWh, sub costul total de producție (lifting cost).

Iar furnizorii vor cumpăra gazul de la producători cu 27 lei/MWh și-l vor revinde consumatorilor casnici cu 80 de lei/MWh (GAz Vest), 86 lei/MWh (Engie), sau și mai scump (ceilalți furnizori).

Pentru că ce nu precizează ANRE este faptul că nu numai ofertele furnizorurilor trebuie analizate de consumatorii casnici, ci și prețurile la care aceștia cumpără gaz de pe piețele concurențiale și cele cu care îl revând către consumatori.

80% dintre furnizorii actuali de gaze nu și-au informat consumatorii casnici, prin anunțuri pe site, că piața urmează să fie liberalizată, iar 83% nu le-au transmis oferte, în pofida faptului că sunt obligați de ANRE să facă acest lucru, atenționează Asociația Energia Inteligentă (AEI). În plus, ofertele actuale propuse consumatorilor - puținele care au fost trimise - au prețuri egale sau chiar mai mari cu până la 55% decât prețurile din contractele existente, în condițiile în care cotațiile hidrocarburilor au scăzut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19.

"Acest comunicat (al ANRE - n.r.) nu are nici un cuvânt la adresa crelor 80% dintre furnizorii care erau obligați să informeze consumatorii casnici și nu au facut-o; nici un cuvânt despre faptul că toate ofertele puse pe piață de furnizorii de gaze existenți sunt mai mari, decât ofertele de preț al gazelor din prezentul contract; nici un cuvânt despre lipsa unei campanii de informare națională a consumatorilor, deși sunt milioane de lei pe care consumatortii casnici de gaze le plătesc în prețul actual al gazelor și care ar trebui folosiți tocmai în aceste campanii; nici un cuvânt despre nenumaratele sesizări privind greutatea în folosire de către consumatorii casnici al calculatorului de calcul al prețului la gaze de pe site-ul ANRE, așteptăm communicate și pe aceste subiecte din partea ANRE", remarcă președintele Asociației România Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

ANRE reamintește, în schimb, că procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu și gratuit, acesta nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client.

Toți clienții casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale vor primi de la furnizorul lor actual, pe parcursul lunilor mai și iunie, o ofertă cu prețul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, dată de la care nu se vor mai aplica prețurile reglementate de ANRE.

FOTO Imagini satelitare arată blocajul provocat de coronavirus în economia americană CITEȘTE ȘI FOTO Imagini satelitare arată blocajul provocat de coronavirus în economia americană

"Atragem atenția că această ofertă trebuie analizată atent, comparativ cu prețul reglementat plătit în prezent, precum și cu alte oferte ale furnizorului actual sau ale altor furnizori de gaze naturale, clientul având libertatea de a alege oferta care i se potrivește cel mai bine”, precizează ANRE.

În situația în care clientul casnic va fi inactiv și nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv până la data de 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, prin oricare dintre modalitățile precizate mai sus, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat și după această dată.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
gaze
anre
engie