Europa de Est, afectată de cea mai gravă secetă din ultimul secol

Europa de Est, afectată de cea mai gravă secetă din ultimul secol
scris 20 mai 2020

Seceta care pârjolește statele din estul Uniunii Europene devastează recoltele și agravează ceea ce se așteaptă a fi cea mai gravă recesiune economică pe care o va traversa regiunea de la căderea comunismului, transmite Bloomberg.

În unele părți din România și Polonia aceasta este cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în Cehia este cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Această secetă a dat naștere la semne de întrebare cu privire la asigurarea securității alimentare într-o regiune cu amintiri dureroase cu privire la lipsuri alimentare în regimurile totalitare, după problemele recente cu asigurarea medicamentelor și echipamentelor medicale de protecție împotriva coronavirusului, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Guvernul împrumută 3,3 miliarde de euro, un nou record pentru o ieșire pe piețele externe, dar la dobânzi mari. Finanțele au mare nevoie de bani, din cauza deficitului bugetar foarte ridicat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul împrumută 3,3 miliarde de euro, un nou record pentru o ieșire pe piețele externe, dar la dobânzi mari. Finanțele au mare nevoie de bani, din cauza deficitului bugetar foarte ridicat
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Acesta va deveni un subiect important. Coronavirusul a arătat că suntem dependenți de China, în termeni de ajutoare medicale, însă asta este chiar mai grav. Poți să începi să îți produci singuri echipamentele medicale dar nimeni nu poate produce instantaneu alimente dacă este o urgență", spune Martin Pycha, președintele Asociației Agricole din Cehia.

În România, oamenii au golit rafturile magazinelor de produse alimentare atunci când Guvernul a introdus carantina. Apoi a venit seceta iar cel de-al doilea exportator de grâu din UE a prognozat că recolta de grâu ar putea coborî la jumătate față de o medie de nouă milioane de tone pe an. Acest lucru a determinat Guvernul de la București să interzică exportul de grâu spre alte destinații decât UE, ceea ce a provocat o undă de șoc pe piețele globale și critici din partea Comisiei Europene. O săptămână mai târziu Bucureștiul a renunțat la interdicție. Cu toate acestea, impactul dublu venit din partea virusului și secetei a adus din nou agricultura în centrul politicii europene.

Statele UE din Est au evitat numărul mare de decese din cauza Covid-19 grație introducerii rapide a carantinei, astfel ca președintele Cehiei, Milos Zeman, să declare că seceta este o problemă mai gravă coronavirusului. Președintele Cehiei a cerut Guvernului condus de premierul Andrej Babis să construiască mai multe rezervoare pentru apă.

În Polonia, țară cu peste două milioane de fermieri, recolta de cereale ar urma să scadă cu peste 8% în acest an, potrivit Institutului pentru Agricultură și Alimentație de la Varșovia. Această situație a determinat autoritățile poloneze să ceară ca o parte mai mare din bugetul UE pentru 2021-2027 să fie alocată fermierilor, o propunere care se va lovi de obstacole având în vedere că agricultura este deja cel mai mare beneficiar al bugetului european.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
europa de est