Senatul american a aprobat cu o majoritate covârșitoare noi sancțiuni vizând Rusia

Senatul american a aprobat cu o majoritate covârșitoare noi sancțiuni vizând Rusia
scris 28 iul 2017

Senatul american a votat cu 98 de voturi pentru și două împotrivă, impunerea de noi sancțiuni Rusiei, Iranului și Coreei de Nord, în pofida obiecțiilor Casei Albe, relatează BBC News.

Cum Camera Reprezentanților a aprobat proiectul de lege la începutul săptămânii, tot cu o majoritate covârșitoare, textul va fi trimis președintelui Trump pentru a fi promulgat, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Un consilier de la Casa Albă a declarat că președintele și-ar putea exercita dreptul de veto asupra legislației, pentru a impune condiții. Pe de altă parte, un veto prezidențial poate fi depășit cu votul a două treimi dintre membrii Camerei Reprezentanților și Senatului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sancțiunile au fost trasate parțial pentru a pedepsi și mai mult Rusia pentru anexarea Crimeei, în 2014. Însă dezbaterea pentru noile măsuri a avut loc pe fundalul unei anchete în curs privind presupusa interferență rusă în alegerile prezidențiale din 2016.

Concurența a amendat Intrarom și Siveco cu 1,75 milioane euro acuzând trucarea unei licitații. Profit.ro a anunțat că IBM a cerut în instanță accesul la dosarul licitației CITEȘTE ȘI Concurența a amendat Intrarom și Siveco cu 1,75 milioane euro acuzând trucarea unei licitații. Profit.ro a anunțat că IBM a cerut în instanță accesul la dosarul licitației

Trump a respins în mod repetat existența oricărei implicări ruse în alegeri în ajutorul său. Însă corespondenții politici atrag atenția că orice tentativă de a bloca prin veto sancțiunile ar putea alimenta suspiciunile că susține în prea mare măsură Kremlinul.

În plus, Casa Albă ar fi deosebit de îngrijorată în legătură cu o prevede a noii legi, care i-ar limita capacitatea președintelui de a ridica sancțiuni. În baza textului, el va fi nevoit să se consulte cu Congresul mai întâi.

Într-un discurs anterior rostit în Camera Reprezentanților, liderul republican Paul Ryan a declarat că proiectul “strânge mai bine șuruburile în privința celor mai periculoși adversari ai noștri, pentru ca americanii să fie în siguranță”.

Însă proiectul de lege a fost criticat de unele țări europene, întrucât acestea se bazează pe importurile de gaze naturale din Rusia, care ar putea cădea victimă noilor sancțiuni.

Deși o mare parte a atenției publice se concentrează pe sancțiunile vizând Rusia, atât Iranul, cât și Coreea de Nord se confruntă cu presiuni tot mai mari în privința programelor balistice.

Sancțiunile vor viza organizațiile financiare care tratează cu Phenianul, precum și orice persoană sau companie implicată în programul balistic internațional sau care are legături cu Corpul Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului.

Rămâne de văzut dacă președintele va încerca să blocheze prin veto proiectul. “Este posibil să semneze sancțiunile exact așa cum sunt sau să blocheze sancțiunile și să negocieze un acord și mai dur împotriva rușilor”, a spus noul director de comunicare de la Casa Albă, Anthony Scaramucci.

Anterior, Casa Albă s-a limitat să anunțe că revizuiește proiectul și așteaptă “pachetul legislativ final pe biroul președintelui”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
senatul american
sanctiuni
rusia