Finanțe: De la 1 ianuarie scade impozitul pe venit de la 16% la 10%, contribuțiile sociale coboară cu 4,25 puncte, dar datorate doar de angajat

Finanțe: De la 1 ianuarie scade impozitul pe venit de la 16% la 10%, contribuțiile sociale coboară cu 4,25 puncte, dar datorate doar de angajat
scris 27 iul 2017

Cota impozitului pe venit urmează să scadă de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, iar nivelul contribuțiilor sociale obligatorii va fi diminuat cu 4,25 puncte procentuale, de la 39,25% la 35%, a reiterat Ministerul Finanțelor. Contribuțiile vor fi datorate în totalitate de angajat, însă stabilirea, reținerea și plata vor reveni, în continuare, angajatorului, fără să fie afectate cheltuielile angajatorului sau salariul net al angajatului.

CITEȘTE ȘI Provocarea auto a verii vine de la BMW și Auto Cobălcescu
Urmărește-ne și pe Google News

Măsurile sunt prevăzute în programul de guvernare al PSD, însă Ministerul Finanțelor a venit cu precizări după ce premierul Mihai Tudose a declarat marți că și CASS ”vor rămâne pe modelul actual”, adică vor fi plătite de angajator. Declarația premierului a cauzat confuzie, fiind interpretată de presă ca o renunțare la intenția de a include în brutul angajatului contribuțiile sociale achitate în prezent de angajator pentru angajat.

"Programul de guvernare 2017 – 2020 conține un pachet de măsuri ce vizează contribuțiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului", precizează Ministerului Finanțelor.

Sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Măsura va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare, notează Finanțele.

"Măsurile nu vor implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere și scăderea cotei de  impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat", potrivit comunicatului transmis de Minister.

1. Contribuții angajator

  • CAS (asigurări sociale) 15,8%
  • CASS (asigurări sociale de sănătate) 5,2%
  • ȘOMAJ (contribuția la fondul de șomaj) 0,5%
  • CCI( concedii și indemnizații) 0,85%
  • Creanțe salariale (FGPCS) 0,25%
  • Fond de risc și accidente 0,15%
  • Fond de handicap

Aceste procente se aplică folosind ca bază venitul total brut.

Cum calculezi salariile în 2017 - noțiuni de bază, modele de calcul CITEȘTE ȘI Cum calculezi salariile în 2017 - noțiuni de bază, modele de calcul

2. Contribuții angajat

  • CAS (asigurări sociale) 10,5%
  • CASS (asigurări sociale de sănătate ) 5,5%
  • ȘOMAJ (contribuția la fondul de șomaj) 0,5%
  • Impozit 16%

Baza la care este efectuat calculul

Șomajul este singură contribuție care este calculată la salariul tarifar, iar în rest, cu anumite particularități, baza de calcul o reprezintă venitul brut.

viewscnt
Afla mai multe despre
cas
cass
ministerul finantelor
impozit venit
contributii sociale