Un european din zece (9,5% din populația Uniunii Europene) nu își permitea în 2023 o masă care să conțină carne, pește sau echivalentul vegetal o dată la două zile, în creștere cu 1,2 puncte procentuale față de situația din 2022, arată datele publicate de Eurostat.
În rândul statelor membre, cel mai mare procent al persoanelor care nu își permit o masă adecvată se înregistra în România (23,3% din populația totală, în creștere de la un nivel de 22,1% în 2022), urmată de Bulgaria (19,9%), Slovacia (17,8%) și Ungaria (14,7%). La polul opus sunt Cipru și Portugalia, unde doar 1,3%, respectiv 2,3% din populația totală nu își permite o masă adecvată, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie, ponderea celor din UE care nu își permiteau o masă adecvată era de 22,3% în 2023, în creștere cu 2,6 puncte procentuale comparativ cu situația din 2022.
Această diferență între populația totală și cea expusă riscului de sărăcie, în termeni de capacitate de a-și permite o masă adecvată, este vizibilă și în rândul statelor membre UE. Cea mai mare pondere a persoanelor în risc de sărăcie care nu își permiteau o masă adecvată se înregistra în 2023 în Slovacia (45,7%), Ungaria (44,9%), Bulgaria (40,2%) și România (40%). În cazul României însă, ponderea a scăzut de la 43% în 2022, până la 40% în 2023.
Capacitatea de a-ți permite o masă adecvată face parte din Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDG). Obiectivul de Dezvoltare Durabilă numărul 2 vizează Eradicarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție până în 2030.