Rusia a vrut să-l asasineze pe CEO-ul Rheinmetall

Rusia a vrut să-l asasineze pe CEO-ul Rheinmetall
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2024

Serviciile secrete americane au descoperit la începutul acestui an că guvernul rus a pus la cale asasinarea directorului executiv al unui puternic producător german de arme care a produs obuze de artilerie și vehicule militare pentru Ucraina, potrivit a cinci oficiali americani și occidentali familiarizați cu acest episod, relatează CNN. Complotul a făcut parte dintr-o serie de planuri ale Rusiei de a asasina directori din industria de apărare din întreaga Europă care sprijineau efortul de război al Ucrainei, au declarat aceste surse.

Planul de a-l ucide pe Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall AG, a fost cel mai bine pus la punct plan dintre toate acestea, potrivit CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Bilete de avion cu prețuri de la 130 euro pentru călătorii dus-întors, pe trei destinații interne operate de TAROM CITEȘTE ȘI Bilete de avion cu prețuri de la 130 euro pentru călătorii dus-întors, pe trei destinații interne operate de TAROM
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Atunci când americanii au aflat despre complot, au informat Germania, ale cărei servicii de securitate au reușit să îl protejeze pe Papperger și să zădărnicească planul rușilor. Un oficial guvernamental german de nivel înalt a confirmat că Berlinul a fost avertizat de SUA cu privire la complot, menționează CNN.

CAMPANIE DE SABOTAJE

De mai bine de șase luni, Rusia desfășoară o campanie de sabotaje în întreaga Europă, în mare parte prin interpuși. A recrutat amatori locali pentru orice, de la incendierea depozitelor cu arme pentru Ucraina până la acte minore de vandalism - toate menite să blocheze fluxul de arme din Occident către Ucraina și să diminueze sprijinul public pentru Kiev. Dar informațiile care sugerează că Rusia era dispusă să asasineze cetățeni privați au arătat oficialilor occidentali cât de departe este dispusă să meargă Moscova într-un război paralel din umbră pe care îl poartă în Occident, scrie News.ro.

Armin Papperger - cu care Nicolae Ciucă s-a întâlnit săptămâna trecută, după ce Rheinmetall a cumpărat fabrica Automecanica Mureș -  a fost o țintă evidentă pentru ruși: compania sa, Rheinmetall, este cel mai mare și cel mai de succes producător german de proiectile de artilerie de 155 mm care au devenit arma decisivă în războiul de uzură din Ucraina, scrie CNN.

În următoarele săptămâni, compania va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucraina, un efort despre care o sursă familiarizată cu domeniul informațiilor a declarat că este foarte îngrijorător pentru Rusia.

După o serie de câștiguri la începutul acestui an, efortul de război al Moscovei a stagnat din nou, pe fondul apărării ucrainene redobândite și al pierderilor semnificative de personal.

TEMERI PENTRU EUROPA DE EST

Seria de comploturi ruse, despre care nu s-a știut până acum, ajută la explicarea avertismentelor din ce în ce mai stridente din partea oficialilor NATO cu privire la gravitatea campaniei de sabotaj - una care, potrivit unor oficiali de rang înalt, riscă să treacă pragul unui conflict armat în Europa de Est.

"Vedem sabotaje, vedem comploturi de asasinat, vedem incendii provocate. Vedem lucruri care au un cost în vieți omenești", a declarat marți reporterilor un oficial NATO de rang înalt. "Cred cu tărie că asistăm la o campanie de activități secrete de sabotaj din partea Rusiei care au consecințe strategice", a avertizat el.

Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă a refuzat să comenteze existența complotului rusesc și avertismentul SUA către Germania. Dar purtătoarea de cuvânt a NSC, Adrienne Watson, a declarat: "Intensificarea campaniei de subversiune a Rusiei este un lucru pe care îl luăm extrem de în serios și asupra căruia ne-am concentrat intens în ultimele câteva luni. Statele Unite au discutat această problemă cu aliații noștri din NATO și lucrăm activ împreună pentru a expune și a întrerupe aceste activități", a spus ea. "De asemenea, am fost clari că acțiunile Rusiei nu vor descuraja aliații să continue să sprijine Ucraina", a punctat purtătoarea de cuvânt.

Ambasada Germaniei la Washington a refuzat să comenteze.

CNN a cerut un punct de vedere și de la Ambasadei Rusiei la Washington.

Un purtător de cuvânt al Rheinmetall, Oliver Hoffman, a refuzat, de asemenea, să comenteze. "Măsurile necesare sunt întotdeauna luate în consultare regulată cu autoritățile de securitate", a declarat Hoffman.

CAMPANIA DE SABOTAJE A RUSIEI, PE AGENDA SUMMITULUI NATO

Campania de sabotaj a Rusiei a fost un punct major de discuție în rândul oficialilor NATO reuniți la Washington pentru cel de-al 75-lea summit aniversar al alianței. NATO a încercat să îmbunătățească schimbul de informații, astfel încât statele să fie capabile să facă legătura între ceea ce altfel ar putea părea doar activități infracționale disparate, specifice propriei țări.

Dar campania - și în special dorința Rusiei de a întreprinde operațiuni letale împotriva cetățenilor europeni pe teritorii străine - ridică întrebări dificile cu privire la modul în care alianța ar trebui să răspundă. În teorie, în conformitate cu articolul 5, un atac armat asupra unui stat membru NATO este un atac asupra tuturor.

Campania de sabotaj a Rusiei a semănat, uneori, cu o abordare efectuată de amatori. Unele dintre infracțiunile legate de această campanie nu au avut legături evidente cu conflictul din Ucraina. De exemplu, prim-ministrul polonez Donald Tusk a sugerat public că un incendiu la un magazin IKEA din Lituania ar fi putut fi opera Rusiei. În Polonia, conform CNN, un ucrainean a fost recrutat pe Telegram de un intermediar rus pe care nu l-a întâlnit niciodată în persoană și a fost plătit cu doar 7 dolari pentru a picta graffiti împotriva războiului. Ulterior, i s-a cerut să planteze camere de supraveghere și să incendieze gardul unei companii de transport deținute de ucraineni.

FOTO Penny lansează în România o campanie „Vino cu mărunțiș și te recompensăm\ CITEȘTE ȘI FOTO Penny lansează în România o campanie „Vino cu mărunțiș și te recompensăm"

DEFINIȚIA DE RĂZBOI HIBRID NU SE MAI POTRIVEȘTE

Unii analiști s-au referit la acest efort ca la o campanie "hibridă", una care utilizează instrumente non-militare precum propaganda, înșelăciunea și sabotajul. Însă oficialii americani și europeni încep treptat să se împotrivească definirii în acest mod a eforturilor de sabotaj ale Rusiei.

"Resping fundamental ideea că ceea ce vedem este o campanie hibridă din partea Rusiei. Există elemente hibride ale acesteia. Când mă gândesc la "hibrid", mă gândesc... la distrugerea monumentelor", a declarat oficialul NATO de rang înalt. "Sunt lucruri care corespund definiției tradiționale de 'sub pragul unui conflict armat'", arată el. Deoarece Rusia recrutează agenți pentru a provoca incendii și pentru a pune la cale asasinate - acțiuni letale - "nu sunt la fel de încrezător că toate acestea se încadrează sub acest prag pe care îl implică 'hibridul'", a declarat oficialul.

Nu a fost clar dacă informațiile referitoare la Rheinmetall sugerează că Rusia intenționa să îl ucidă pe Papperger direct sau să angajeze un mandatar local.

BAZELE MILITARE AMERICANE, ÎN ALERTĂ SPORITĂ

Alte eforturi ale Rusiei au fost mult mai serioase decât un mic graffiti sau vandalizarea mașinii unui diplomat.

Bazele militare americane din Europa au fost plasate într-o stare de alertă sporită săptămâna trecută, pentru prima dată în ultimul deceniu, după ce SUA au primit informații potrivit cărora actori susținuți de Rusia ar intenționa să efectueze atacuri de sabotaj împotriva personalului și facilităților militare americane, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu această chestiune.

În aprilie, doi cetățeni germano-ruși au fost arestați pentru că ar fi plănuit, în numele Rusiei, atacuri cu bombă și incendieri asupra unor ținte, inclusiv facilități militare americane.

În martie, la Londra, mai mulți bărbați au fost acuzați că au colaborat cu serviciile de informații ruse pentru a incendia un depozit legat de Ucraina.

Polonia investighează dacă un incendiu care a distrus cel mai mare centru comercial din Varșovia în luna mai a avut legătură cu Rusia și a arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj legate de Rusia, a declarat prim-ministrul în luna mai.

Și autoritățile franceze au reținut luna trecută un bărbat ruso-ucrainean care ar fi confecționat bombe ca parte a unei campanii de sabotaj orchestrate de Moscova.

DE CE ACUM

"O fac acum pentru că ei cred că, având în vedere că au loc o serie de alegeri în Occident, aceasta este o ocazie excelentă de a încerca să submineze sprijinul public pentru Ucraina", a declarat oficialul NATO de rang înalt.

El a mai spus că Rusia vede o fereastră de oportunitate acum, înainte ca armele și munițiile suplimentare promise de Occident să ajungă pe câmpul de luptă din Ucraina.

Pentru Rusia, acesta "este un moment prielnic pentru a viza Occidentul în acest tip de operațiuni, pentru a încerca să submineze sprijinul și să împiedice fluxul de arme acolo", a spus oficialul.

viewscnt
Afla mai multe despre
rheinmetall
rusia