Proprietarii de clădiri din București ar putea primi amenzi între 5.000 și 8.000 de lei dacă nu reabilitează fațadele imobilelor pe care le dețin, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de săptămâna viitoare. Proiectul prevede adoptarea unui regulament pentru propritarii de clădiri din București, care au fațadele degradate și pun, în acest fel, în pericol cetățenii și afectează calitatea mediului înconjurător.
Proiectul de hotărâre privind regulamentul va intra în dezbaterea consilierilor generali în ședința de săptămâna viitoare.
Regulamentul este valabil pentru toate clădirile din București și este adresat tuturor proprietarilor de clădiri, persoane fizice și juridice, dar și autorități ale administrației publice și instituții publice care dețin clădiri din București care, prin nivelul de degradare, pun în pericol oamenii sau afectează calitatea mediului sau spațiilor publice. Potrivit regulamentului, proprietarii de clădiri sunt obligați să ia măsuri și să reabiliteze fațadele clădirilor pe care le dețin din fonduri proprii și să organizeze recepția la terminarea lucrărilor. În cazul în care aceștia nu iau din proprie inițiativă măsuri în privința reabilitării fațadelor clădirilor pe care le dețin, vor fi notificați de primarul Capitalei și vor avea termen un an de la notificare pentru lucrări, scrie News.ro.
În cazul clădirilor monument istoric, va fi sesizat și Ministerul Culturii, pentru a monitoriza modul de realizare a lucrărilor, iar proprietarii clădirilor vor trebui să țină cont, în cadrul proiectelor tehnice, de cerințele specialiștilor din minister. Pentru aceste imobile, fațadele vor fi readuse la culoarea inițială, iar toate branșamentele pentru electricitate, antenele TV, aparatele de aer condiționat – nu trebuie să fie în locuri vizibile. De asemenea, tâmplăriile vor fi refăcute în culoarea și forma originară, învelitorile acoperișurilor se vor reface din aceleași materiale cu cele originare.
Aproape aceleași reguli sunt valabile și pentru clădirile care nu sunt în zonele protejate: culorile fațadelor vor fi deschise și neutre (alb, galben, gri, bej), stabilite prin autorizația de construcție sau avizul tehnic prealabil al arhitectului șef, culorile puternice putând fi folosite ca excepție și complementar pe suprafețe reduse.
Excepție de la acest regulament fac clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, pentru care proprietarii trebuie să desfășoare lucrări de reabilitare pentru a reduce riscul seismic, și clădirile reabilitate termic sau aflate în curs de reabilitare termică.
Conform regulamentului, toate cheltuielile cu lucrările de reabilitare vor fi suportate de proprietarii clădirilor, însă în cazul în care nu pot asigura aceste sume, vor putea primi ajutor de la primărie, dar doar dacă fac dovada că realizează venituri medii lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu lunar pe economie. În cazul monumentelor istorice, finanțarea lucrărilor se face 50 la sută de la bugetul local și 50 la sută de la proprietari/asociația de proprietari.
Regulamentul prevede și o serie de sancțiuni pentru cei care nu își îndeplinesc obligațiile. Astfel, proprietarii de clădiri notificați de primărie că trebuie să reabiliteze fațadele imobilelor pe care le dețin, care nu au făcut acest lucru vor primi o amendă cuprinsă între 5.000 și 8.000 de lei. De asemenea, dacă proprietarii imobilelor nu au organizat recepția la terminarea lucrărilor vor primi amendă între 2.000 și 5.000 de lei.