Senatul SUA s-a pronunțat marți, după patru ore de dezbateri, asupra legalității procedurii declanșate împotriva fostului președinte Donald Trump, stabilind că aceasta este constituțională, relatează CNN. Argumentul principal al celor care au susținut respingerea procedurii a fost acela că Trump nu mai este în funcție.
Decizia privind legalitatea procedurii a fost luată cu un scor destul de strâns, 56-44, fiind necesară o majoritate simplă, arată news.ro.
Șase senatori republicani - Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse, Pat Toomey - au votat alături de democrați, în pofida solicitărilor venite din propriul partid, de a respinge procedura declanșată împotriva lui Trump.
”Procurorii” și apărătorii lui Trump vor avea fiecare la dispoziție până la 16 ore, pe durata a două zile, pentru a-și susține cauzele.
Primii vor fi cei din partea acuzării, care, potrivit CNN, intenționează să apeleze la o mulțime de înregistrări video din ziua violențelor de la Capitoliu. Dezbaterile vor fi reluate miercuri, la prânz.
Al doilea proces de punere sub acuzare a lui Trump a început diferit față de primul. Timp de zece minute, senatorii au urmărit o compilație realizată de democrați - a început cu discursul lui Trump și a cuprins imagini (captate din toate unghiurile) cu protestatarii care au intrat nîn clădirea Congresului și s-au confruntat cu poliția Capioliului.
„Domnilor senatori, președintele a fost pus sub acuzare pe 13 ianuarie pentru tot ceea ce am văzut”, a spus Jamie Raskin, care conduce grupul de procurori democrați din proces. „Dacă asta nu este o infracțiune condamnabilă, atunci nu există”.
Până la 27.000 de trupe ale Gărzii Naționale au fost mobilizate în Washington DC pentru inaugurarea mandatului lui Joe Biden, pe 20 ianuarie, iar aproximativ jumătate încă se află aici și vor rămâne pe parcursul procesului.
Raskin a explicat de ce organizarea unui proces acum este încă necesară și constituțională, deși Trump nu mai este președinte. El a spus că obiectivul părinților fondatori ai SUA a fost mereu „tragerea la răspundere, protejarea societății și descurajarea corupției oficiale”, și nu înlăturarea cuiva din funcție.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibridLuni, avocații lui Trump au respins acuzația că fostul președinte a incitat la violență în discursul susținut în fața susținătorilor.
Procurorii în proces spun că Trump „nu are o bună apărare” și vor încerca să arate că el a încercat să dea vina pe susținătorii săi. Ei au precizat și că fostul președinte a alimentat violența timp de mai multe săptămâni, prin repetate acuzații, fără bază, că alegerile au fost fraudate.
Democrații susțin că Trump nu poate fi tratat ca un cetățean „oarecare”, că „nu poate inflama insurecția și să plece”. Revolta de la Capitoliu „nu trebuie să fie viitorul nostru”.
Procesul a început la ora României 20:00. Ambele părți prezintă argumente privind legalitatea procesului și senatorii vor vota marți dacă să continue.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în businessSăptămâna trecută, avocatul Bruce Castor a spus că Donald Trump nu va depune mărturie în proces și nici nu va transmite un memoriu scris, după ce Raskin a cerut acest lucru.
Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, pe 13 ianuarie, pentru rolul său în actele violente care au avut loc la Capitoliu pe 6 ianuarie.
Președinta Camerei, Nancy Pelosi, a numit nouă „procurori” democrați, cu Jamie Raskin (Maryland), conducător al grupului. Ceilalți opt sunt Diana DeGette (Colorado), Joe Neguse (Colorado), David Cicilline (Rhode Island), Joaquin Castro (Texas), Eric Swalwell (California), Ted Lieu (California), Madeleine Dean (Pennsylvania) și Stacey Plaskett, delegat Virgin Islands fără drept de vot în Congres.
Donald Trump este primul președinte american pus de două ori sub acuzare.