Proiectul de extindere și retehnologizare a centralei nucleare Cernavodă ar putea fi coordonat de două companii americane, nu de una singură, cum se anunțase inițial, potrivit informațiilor agenției de credit de export a Statelor Unite, Ex-im Bank US, instituția de stat care s-a angajat să pună la dispoziție linii de finanțare de 7 miliarde dolari firmelor americane care ar urma să lucreze la proiecte masive românești în energie și infrastructură, dintre care cel mai important este cel de la Cernavodă.
Fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, dezvăluise în toamna anului trecut drept potențial coordonator al proiectelor de la Cernavodă gigantul american al consultanței Aecom, implicat în designul, proiectarea și construcția a 49 de centrale nucleare, printre care primele reactoare de profil din Spania, Italia, Brazilia, Mexic și Taiwan, dar și la ultima unitate atomică nouă dată în funcțiune în SUA, Watts Bar Unit 1.
Însă conform Ex-Im Bank US, celor de la Aecom li s-ar putea alătura în coordonarea extinderii și retehnologizării Cernavodă firma americană de consultanță, proiectare, inginerie și management de proiect în energie Sargent & Lundy. În plus, aceasta va asista Nuclearelectrica, operatorul român de stat al centralei, și la identificarea unor potențiale amplasamente pentru instalarea de reactoare modulare mici, proiect finanțat printr-un grant nerambursabil acordat de statul american.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sargent & Lundy a avut din 2019 discuții atât cu Guvernul PNL Orban, cât și cu Executivul PSD Dăncilă pentru proiecte la Cernavodă.
Astfel, după cum a relatat Profit.ro, în ianuarie 2019, Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din Coreea de Sud, a încheiat un acord de parteneriat cu Sargent & Lundy, în vederea participării la retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă. Ulterior, o delegație a conducerii celor două companii a avut o discuție cu câțiva membri ai Guvernului la Palatul Victoria, printre care viceprim-ministrul social-democrat Viorel Ștefan.
În aceeași lună, ianuarie 2019, KHNP și Sargent & Lundy s-au înscris la licitația organizată de Nuclearelectrica pentru achiziția de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor unității 1 a centralei, în vederea operării pe termen lung a acesteia, studiu necesar procesului de retehnologizare a reactorului. Însă au pierdut în favoarea consorțiului format din canadienii de la Candu Energy Inc., subsidiară a grupului SNC Lavalin, și italienii de la Ansaldo Nucleare, chiar designerii inițiali ai unității, din perioada comunistă.
Conducerea Sargent & Lundy s-a întâlnit după aceea și cu noul Guvern PNL condus de Ludovic Orban, pe 19 decembrie 2019, la o lună și jumătate de la învestirea acestuia, de față fiind și ambasadorul SUA Adrian Zuckerman.
Delegație a Sargent & Lundy, condusă de CEO-ul Thomas White, la o întâlnire cu fostul premier Ludovic Orban, 19 decembrie 2019. Sursă foto: Guvernul României
Firma Sargent & Lundy a fost înființată în 1891 de către inginerii Frederick Sargent, colaborator al lui Thomas Edison și inginer-șef la prima companie a inventatorului, și Ayres Lundi, pentru a oferi consultanță în businessul emergent pe atunci al energiei electrice. Firma a proiectat una dintre cele mai mari centrale pe cărbune de la acea dată din SUA, Harrison Street Station din Chicago, pusă în funcțiune în 1894.
De asemenea, Sargent & Lundy a fost unul dintre pionierii industriei energetice nucleare americane civile, în care s-a implicat începând cu anii ’50 si secolului trecut. În prezent, firma asigură servicii de inginerie pentru peste 100 de unități de producție nucleare din America de Nord, fiind specializată și în rezolvări de probleme tehnice pentru reînnoiri de licențe și prelungiri de durate de viață în domeniu, precum și în upgrade-uri și îmbunătățiri post-Fukushima.
Sargent & Lundy este activă și în energia regenerabilă, fiind implicată, de exemplu, într-un proiect de captare și reutilizare a emisiilor de carbon de la o termocentrală pe cărbune din Illinois.
Biroul Sargent & Lundy, 1893. Sursă foto: compania
Centrala pe cărbune Harrison Street Station din Chicago, proiectată de Sargent & Lundy și realizată de Commonwealth Edison Company, 1894. Sursă foto: https://www.humanitiesebook.org/
Luna trecută, Nuclearelectrica (SNN) a anunțat că a primit un grant nerambursabil de circa 1,27 milioane dolari de la Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru finanțarea asistenței tehnice necesare identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România, SNN fiind interesată de evaluarea dezvoltării acestor tehnologii ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Potrivit USTDA, Nuclearelectrica a selectat Sargent & Lundy pentru a îi furniza respectivele servicii de asistență tehnică, informație care nu se regăsește în comunicatul oficial pe această temă al SNN.
În urmă cu aproape 2 ani, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale, controlată de gigantul industrial texan Fluor Corporation, ce viza schimbul de informații tehnice și de business în legătură chiar cu tehnologia nucleară SMR a NuScale, aflată atunci încă în teste.
CITEȘTE ȘI Austria intensifică controalele la frontieră pentru a descuraja sosirea schiorilor din străinătateTehnologia NuScale a fost certificată între timp de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite, evaluarea fiind finalizată în septembrie 2020. Compania are în plan să livreze și să pună în funcțiune până în 2026 prima sa centrală, client fiind statul american Utah. Potrivit planurilor NuScale, centrala va avea o putere instalată de 600 MW și costuri investiționale estimate la 3 miliarde dolari. Un prim contract în acest sens a fost încheiat de către Fluor cu autoritățile din Utah luna trecută.
În noiembrie 2020, texanii de la Fluor, deținătorii NuScale, au încheiat un acord de colaborare cu Sargent & Lundy ce vizează atât aspecte tehnice, cât și de marketing în promovarea tehnologiei SMR.
Comisia Europeană, care a avizat în toamna anului trecut proiectul de Acord România-SUA privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la centrala Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, a transmis Guvernului de la București că recomandarea sa este ca, în caz de conflict între dispozițiile Acordului și cele ale Tratatului european Euratom, acestea din urmă să prevaleze și că mai este de lămurit compatibilitatea cu normele UE a unor prevederi din înțelegerea cu americanii referitoare la achizițiile publice care vor fi efectuate pentru extinderea și retehnologizarea Cernavodă.