VIDEO Compromis la Bruxelles, formulă ce condiționează acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept. Cel mai îndelungat summit din istoria UE, cu masca pe față

VIDEO Compromis la Bruxelles, formulă ce condiționează acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept. Cel mai îndelungat summit din istoria UE, cu masca pe față
scris 21 iul 2020

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unei formule ce condiționează acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept, au declarat pentru dpa surse UE.

Compromisul a fost acceptat în noaptea de luni spre marți în timpul negocierilor maraton de la Bruxelles, începute vineri, la care participă șefii de stat și de guvern din cele 27 de state membre, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților CITEȘTE ȘI M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților

Conform mecanismului avut în vedere, orice măsură de suspendare sau posibilă reducere a fondurilor europene din cauza încălcării statului de drept ar trebui să fie aprobată cu majoritate calificată de către statele membre (55% din țările UE reprezentând 65% din populația Uniunii).

Decizia a eliminat un alt obstacol în direcția acordului privind fondul de redresare economică de urgență post-coronavirus menit să reducă daunele provocate de pandemie.

Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare zi CITEȘTE ȘI Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare zi

În ceea ce privește pachetul de relansare economică a statelor membre în contextul pandemiei, în sumă totală de 750 de miliarde de euro, fondul alocat sub formă de împrumuturi nerambrusabile, prevăzut inițial la 450 de miliarde de euro, a fost diminuat la 312,5 miliarde de euro.

Fondul de relansare economică a UE, compus din granturi în valoare de 390 de miliarde de euro și împrumuturi nerambursabile de 360 miliarde de euro, se adaugă bugetului pentru următorii șapte ani, Cadrul Financiar Multianual, de 1.074 de miliarde de euro, pentru care, de asemenea, liderii au ajuns la un acord comun. Astfel, pachetul financiar este de 1.820 de miliarde de euro, arată news.ro.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți dimineață, după ce liderii UE au ajuns la un acord pe tema pachetului de relansare economică post-coronavirus, că România a obținut fonduri în valoare de 79,9 miliarde de euro.

”Este un acord extrem de important pentru Europa și pentru România. După discuții și negocieri, am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro, pentru proiectele europene. Negocierile ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vorm folosi această sumă pentru a reface infrastructura, pentru a construi spitale, școlil, pentru a reconstrui marile sisteme publioce, O parte semnificativă a acestei sume va fi folosită pentru revigorare economică”, a declarat președintele.

Presa ungară apropiată de guvernul premierului Viktor Orban, care face obiectul unei proceduri a UE în legătură cu deriva sa autoritară, a salutat ca pe o "mare victorie" compromisul referitor la condiționarea acordării de finanțări europene de respectarea principiilor democratice atins de liderii statelor membre în cadrul summitului de la Bruxelles, acord anunțat de surse diplomatice europene, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a refuzat însă să confirme afirmația din presa ungară, conform căreia cancelarul german ar fi promis să pună capăt așa-zisei proceduri a articolului 7 care, teoretic, poate conduce la impunerea de sancțiuni, în timpul asigurării președinției rotative a CONS UE de către Germania, până la sfârșitul acestui an.

Un eventual veto exprimat de premierul ungar pe acest subiect ar fi pus sub semnul întrebării întreaga negociere în curs privind planul de redresare economică post-coronavirus, în valoare de 750 de miliarde de euro și susținut de viitorul buget multianual al UE pe perioada 2021-2027.

GALERIE FOTO Protest fără măști de protecție în fața Guvernului, față de ”dictatura sanitară” CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Protest fără măști de protecție în fața Guvernului, față de ”dictatura sanitară”

În luna mai, Franța și Germania au propus un program de granturi în valoare de 500 de miliarde de euro, pe care Comisia Europeană l-a adoptat și a adăugat 250 de miliarde de euro. La summitul început vineri, Olanda, Austria, Suedia și Danemarca s-au opus alocării acestei sume, preferând suplimentarea împrumuturilor, astfel că negocierile au fost prelungite.

Summitul a fost prima întâlnire fizică a liderilor UE de la impunerea izolării, în luna martie, și a avut loc cu măsuri extraordinare de prevenire a răspândirii coronavirusului. Șefii de state și de guverne au purtat de cele mai multe ori mască, s-au reunit în săli mari, care să permită distanțarea fizică, și au fost nevoiți să reducă delegațiile la doar șase oficiali, de la 19, câți erau de obicei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bruxelles
ue