SUA nu mai decontează cheltuielile de infrastructură ale României în beneficiul trupelor americane de Marină staționate în țară

SUA nu mai decontează cheltuielile de infrastructură ale României în beneficiul trupelor americane de Marină staționate în țară
scris 21 mar 2019

Statele Unite au stopat finanțarea acordată României prin așa-numitul Program de susținere a națiunii-gazdă, care constă în rambursarea cheltuielilor statului român cu instalarea, operarea și întreținerea elementelor de infrastructură ce vin în sprijinul activităților Marinei SUA dislocate în facilitățile militare românești, afirmă Curtea de Conturi.

Descoperirea a fost făcută în urma unui audit financiar efectuat la Ministerul Apărării Naționale.

Urmărește-ne și pe Google News

"Curtea de Conturi a mai constatat (la MApN – n.r.) și existența unor facturi neachitate în sumă de 1.913 mii euro, ca urmare a stopării finanțării de către partea americană a Programului de susținere a națiunii-gazdă (HNP) în România", se arată în ultimul raport public al instituției, fără să se precizeze motivele opririi finanțării.

Sambor Ryszka demisionează din poziția de administrator neexecutiv al Digi Communications CITEȘTE ȘI Sambor Ryszka demisionează din poziția de administrator neexecutiv al Digi Communications

Potrivit sursei citate, în anul 2017, pentru Programul de susținere a națiunii-gazdă (HNP) în România a fost dat Acordul US Navy Host Nation Program de a susține implementarea proiectului și a fost alocată suma de 3,61 milioane euro, din care au fost utilizați 1,938 milioane euro. Până în decembrie 2017, toate facturile transmise părții americane au fost achitate, însă, începând cu luna ianuarie 2018, plata facturilor a fost suspendată de partenerul american.

"La data auditului existau facturi în sumă de 1.913 mii euro neachitate, din care suma de 1.394 mii euro trebuia achitată către un operator economic, care a acționat în instanță Ministerul Apărării Naționale la Tribunalul Dolj. La nivelul conducerii ministerului s-au efectuat demersuri pentru a identifica posibilitățile legale pentru achitarea debitelor restante de la bugetul de stat, dar, în lipsa prevederilor bugetare, aceasta nu s-a putut realiza", mai menționează Curtea de Conturi.

Instituția a recomandat MApN să continue diligențele în vederea reluării plăților de către oficialii americani în cadrul Programului. "Se va analiza oportunitatea emiterii unui proiect de act normativ, prin care să fie reglementate și situațiile în care finanțatorul stopează plățile", se mai spune în raport.

În primăvara lui 2017, MApN și Comandamentul Marinei SUA din Europa au încheiat un Aranjament privind sprijinul logistic furnizat prin Programul de susținere a națiunii gazdă (HNP)în România, inclusiv în baza Acordului din 2011 privind amplasarea la Deveselu a scutului american antirachetă.

Lira sterlină se retrage în fața dolarului, după ce Camera Comunelor a anunțat că May nu poate supune din nou la vot același acord de Brexit CITEȘTE ȘI Lira sterlină se retrage în fața dolarului, după ce Camera Comunelor a anunțat că May nu poate supune din nou la vot același acord de Brexit

Aranjamentul delimitează responsabilitățile părților de a efectua instalarea, operarea și întreținerea elementelor de infrastructură ce vin în sprijinul activităților Marinei SUA dislocate în facilitățile militare românești. Sprijinul financiar oferit de partea americană se referă la rambursarea cheltuielilor părții române care au fost convenite sau la susținerea proiectului prin participare cu o parte din costuri, plătind partea convenită a facturilor părții române pentru implementarea unui proiect specific.

Programul Marinei SUA de susținere a națiunii gazdă este un program financiar de sprijinire a efortului națiunii gazdă privind dotarea, operarea și mentenanța la standarde înalte a infrastructurii, a facilităților și elementelor de protecție a forțelor, pentru a susține misiunea trupelor forțelor Marinei Statelor Unite dislocate pe teritoriul țării gazdă.

Partea română propune pentru consultare proiecte ce conțin lucrări/servicii/dotări. Proiectele pot viza încartiruiri și locuințe, spații administrative, magazii și depozite, ateliere, parcuri de vehicule, parcuri de armament, platforme, drumuri și amenajări de teritoriu, facilități și echipamente medicale normale și de urgență,depozitare și distribuție a combustibilului, interoperabilitatea echipamentelor de alimentare CL, echipamente de stingere a incendiilor, utilizarea în comun a capabilităților, depozitarea armelor și munițiilor, vehicule pentru transport/echipamente de control al traficului, infrastructuri pentru securitate, poligoane de tragere, facilități și zone de antrenament și cursuri, facilități și zone de recreere, spălătorie și curățătorie și altele. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marina americana
scutul deveselu
scutul antiracheta deveselu
soldati americani romania
armata sua romania
partenerit strategic romania sua; curtea de conturi
mapn