În urma unei decizii a Curții Constituționale,senatorii au fost nevoiți, luni, să modifice proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și să respingă dezincriminarea faptelor de corupție efectuate pentru obținerea de bunuri sau bani pentru terți. Cu acest prilej, s-a revenit la forma actuală a legii care incriminează în cazul funcționarilor publici și efectuarea de operațiuni financiare sau folosirea de informații de serviciu pentru profitul personal sau al altei părți.
Deputatul PSD propunea dezincriminarea faptelor de corupție în cazul în care erau săvârșite ”pentru altul”, într-un proiect de lege care a fost adoptat de Parlament anul trecut.
Președintele Iohannis a reclamat proiectul la Curtea Constituțională, care a decis că o astfel de redefinire a corupției este în contradicție cu normele constituționale și cu prevederile legislative în domeniu, stabiliet chiar prin convenții internaționale.
Prin urmare senatorii au decis să păstreze forma actuală a articolului 12 din Legea nr.78/ 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor: ”Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale; b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.
Anul trecut, parlamentarii puterii eliminaseră din lege inclusiv literele a) și b), respectiv efectuarea de operațiuni financiare și utilizarea de informații de serviciu care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii unui profit personal.
Astfel, practic sancționarea cu închisoarea de la 1 la 5 ani nu mai avea fapte pentru care să se aplice în cazul articolului respectiv.
Senatorii au menținut în lege un alt alineat, care definește operațiunile financiare și actul comercial.
”În sensul prezentei legi, operaţiunile financiare constau în operaţiuni care antrenează circulaţia de capital, operaţiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operaţiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancareşi cele asimilate acestora, tranzacţii comerciale interne şi internaţionale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerţ, operaţiunile financiare trebuiesă constituie o acţiune de intermediere în circulaţia bunurilor făcută în mod organizat și sistematic, în scopul obținerii de profit”, este noul alineat păstrat în forma reexaminată a legii.
Proiectul de lege va fi transmis acum și deputaților pentru reexaminare și punere în acord cu decizia CCR.