Mai mulți deputați membri ai Comisiei pentru transporturi solicită declanșarea unei anchete parlamentare la compania națională de transport aerian Tarom, pentru a verifica modul în care în perioada 2017-2018 conducerea companiei și-a îndeplinit obiectivele de performanță, activitățile financiare, achizițiile, investițiile și structura flotei, inclusiv modalitatee de înstrăinare a două aeronave anul trecut.
De ce este important: Solicitarea deputaților vine după ce, la finele lunii ianuarie, premierul Dăncilă a solicitat Corpului de control al prim-ministrului să ancheteze Tarom cu privire la circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate anul trecut.
Parlamentarii vor să ancheteze și ei modul în care au fost vândute cele două avioane din proprietatea Tarom, dar vor să verifice și contractele pentru utilități și servicii, situația capitalului social și al activelor, fluxul de numerar, planul de investiții sau achizițiile efectuate de Tarom.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, comisia de anchetă va verifica și modul în care conducerea Tarom și-a îndeplinit obiectivele din contractul de management, ba chiar și modul în care șefii companiei au respectat prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța coprorativă a întreprinderilor publice.
Solicitarea vine în contextul în care de câțiva ani Tarom se află pe lista companiilor pe care coaliția de guvernare vrea să le excepteze de la obligația managementului corporativ.
Pentru a fi declanșată investigația parlamentară mai este însă nevoie de aprobarea prin vot în plen al Camerei Deputaților
Corpul de control al prim-ministrului a declanșat, în ianuarie, la cererea premierului Viorica Dăncilă, o verificare la compania națională de transport aerian Tarom, ancheta vizând și circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate anul trecut.
Guvernul arată că obiectivele acțiunii de control constau în verificarea respectării dispozițiilor legale privind organizarea și funcționarea TAROM S.A., regulile care guvernează sistemul de administrare și control, precum și circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate în anul 2018.
La finalul verificărilor, concluziile vor fi prezentate prim-ministrului și, după caz, vor fi comunicare instituțiilor abilitate pentru dispunerea măsurilor legale ce se impun, mai arată Executivul.
CITEȘTE ȘI Surpriză: Guvernul renunță la a mai introduce o nouă taxă auto. Nu a găsit formula matematică perfectăTarom are circa 1.850 de salariați și operează în prezent pe zborurile externe și interne cu o flotă de 25 de aeronave.
Pe 16 iulie, compania a semnat un contract pentru achiziția a cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru Tarom. Cele cinci avioane au un preț de catalog de 586 milioane dolari și vor fi livrate până în anul 2023. În plus, compania vrea să schimbe 13 avioane din flotă.