Finalizarea bazei antirachetă de la Deveselu va fi anunțată oficial, astăzi, de către Ambasada SUA în România și Ministerul român al Afacerilor Externe.
Baza va fi operațională în 2016, pentru a oferi protecție în fața unor potențiale atacuri din partea Iranului, au declarat, pentru agenția Reuters, trei oficiali americani din cadrul administrației și din apărare.
Ambasada SUA în România și Ministerul român al Afacerilor Externe vor anunța "capabilitatea tehnică" a bazei, care include un radar puternic, interceptori de rachete și echipament de comunicații, au precizat sursele citate.
"Acest lucru înseamnă că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachetele, se află acolo și au fost predate comandanților militari", a spus unul dintre oficiali. Comandanții militari vor declara baza Aegis Ashore operaționala la începutul lui 2016, după ce va fi integrată în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.
Ministrul de Externe, Lazar Comănescu, a declarat, astăzi, că sistemul antirachetă de la Deveselu are un rol strict defensiv. Atât șeful diplomației românești cât și ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, au ținut să sublinieze că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. „Este un sistem de apărare împotriva pericolelor din afara Europei. Nu este îndreptat împotriva Rusiei", a mai spus ambasadorul Klemm.
Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a precizat, la rândul său, că baza este "indiscutabil, cel mai important proiect strategic bilateral româno-american".
„Baza militară de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unități militare aflate în administrarea MApN în care am investit 11,2 milioane de dolari la care se adaugă resurse mobilizate din alte părți ale bugetului de stat pentru infrastructura de sprijin de acolo”, a mai declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc.
„Din perspectiva țării noastre participarea la apărarea împotriva rachetelor balistice reprezintă un angajament strategic, susținut de întregul spectru politic și de majoritatea populației. Totodată, reflectă nivelul superior al relației bilaterale cu Statele Unite, la aniversarea a 135 de ani de relații bilaterale și consolidează, în același timp, profilul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Ne bucurăm astfel de o excelentă materializare a dimensiunii de securitate a Parteneriatului strategic româno-american pe care o dorim extinsă și în celelalte domenii, cu precădere în cel economic”, a mai declarat șeful diplomației autohtone.