Președintele american Joe Biden a promis, vineri, că refacă ceea ce a numit relațiile ”tensionate” cu aliații europeni și din NATO, după politica externă ”America first” a predecesorului său Donald Trump, afirmând că ”un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”, transmite CNBC.
Într-un discurs susținut la Conferința pentru Securitate de la Munich, care are loc anual, Biden a spus că ”Statele Unite își vor recâștiga poziția de lider de încredere”, spunând audienței virtuale ”America s-a întors”, scrie News.ro.
”Știu, știu că tensiunile din anii trecuți au pus la încercare relația noastră transatlantică, dar Statele Unite sunt hotărâte să reia relațiile cu Europa”, a afirmat Biden, fără să facă referire la președintele Donald Trump.
CITEȘTE ȘI Casa Albă discută cu companii de media, între care Facebook, Twitter și Google, despre combaterea dezinformării legate de Covid-19”Parteneriatele noastre au rezistat și s-au dezvoltat de-a lungul anilor pentru că își au rădăcinile în valorile noastre democratice comune. Nu este ceva care se poate tranzacționa. Nu sunt extractive. Sunt construite pe o viziune de viitor în care fiecare voce contează”, a spus Biden.
Președintele a mai afirmat că Statele Unite sunt dedicate în totalitate alianței militare NATO.
”Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Acestea este un angajament de nezdruncinat”, a spus Biden, referindu-se la clauza de apărare reciprocă a NATO, cunoscută ca Articolul 5.
Până în prezent, alianța formată din 30 de membru a invocat Articolul 5 numai o dată, în apărarea Statelor Unite în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie.
Remarcile lui Trump au avut loc după debutul adminsitrației sale la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO din această săptămână.
Secretarul Apărării Lloyd Austin a reiterat angajamentul Washingtonului față de cea mai puternică alianță militară din lume și pentru o abordare mai coordonată față de securitatea globală.
Trump i-a criticat frecvent pe membrii NATO pe parcursul președinției sale și a avertizat că va retrage SUA din alianță, unul dintre motive fiind contribuțiile insuficiente ale celorlalte state membre la bugetul acesteia.