Premierul Irlandei, la București: Riscurile unui "hard Brexit” sunt mici, dar trebuie avute în vedere. Irlanda se pregătește pentru așa ceva

Premierul Irlandei, la București: Riscurile unui "hard Brexit” sunt mici, dar trebuie avute în vedere. Irlanda se pregătește pentru așa ceva
scris 24 iul 2018

Prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, aflat în România, afirmă că riscurile unui "hard Brexit” sunt mici acum, dar trebuie avute în vedere, el arătând că Irlanda se pregătește pentru așa ceva, ca țară, își diversifică deja și exporturile și se asigură de acces la diverse linii de credit.

Premierul Irlandei a fost întrebat de jurnaliști, la finalul declarației de presă susținute alături de președintele român, despre riscul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără un acord și în ce măsură cele două țări iau în calcul un asemenea scenariu, el răspunzând că  este un risc real, care trebuie luat foarte în serios, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Cred că este un risc real, trebuie să îl luăm foarte în serios. Eu cred, însă, că totuși putem să ajungem să avem niște acorduri. Este, zic eu, probabilitatea foarte puternică, în momentul de față, să se ajungă la acorduri cum trebuie în octombrie. Asta își dorește toată lumea, și în Marea Britanie, și în Uniunea Europeană. Șansele unui „hard Brexit” sunt mici în momentul de față, dar, sigur, trebuie avute în vedere și trebuie să ne pregătim pentru așa ceva. Irlanda se pregătește pentru așa ceva, ca țară, își diversifică deja și exporturile, ne asigurăm de acces la tot felul de linii de credit, rezolvăm probleme cu privire la agricultură și tot felul de alte lucruri de acestea. De asemenea, chiar și în pregătirea pentru perioada de tranziție, de după Brexit, ne vom înmulți eforturile, însă, pentru a ne asigura că se ajunge la un acord și financiar, și care protejează drepturile cetățenilor europeni și privitor la frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda. Nu putem să acceptăm în Irlanda o frontieră dură, cum se spune. S-ar putea ca întreaga perioadă de tranziție să fie necesară pentru a putea negocia forma finală a unor tratate, și economic, și de securitate și așa mai departe. Vor trebui ratificate, eventual de parlamentele tuturor țărilor membre. Deci, sunt multe lucruri care pot merge prost, însă în ceea ce privește  negocierea, acesta reprezintă un motiv în plus de ne asigura că avem un tratat de ieșire, un acord cu privire la Brexit făcut cum trebuie acum", a spus premierul Irlandei.

Italia susține că nu va primi înapoi migranții care s-au mutat în Germania CITEȘTE ȘI Italia susține că nu va primi înapoi migranții care s-au mutat în Germania

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus că se discută foarte mult despre "hard Brexit”, dar că nimeni nu își dorește așa ceva.

"Nimeni dintre conducătorii statelor și guvernelor din Uniunea Europeană și atunci cred că probabilitatea unui „hard Brexit” în realitate este foarte mică. Fiindcă toată lumea își dă seama că un hard Brexit nu înseamnă că s-au terminat aceste discuții complicate și fiecare își vede de treabă. Ar însemna că aceste discuții foarte complicate devin mai complicate și noi, politic, nu ne dorim acest scenariu. Așa că, sigur, se pot face niște discuții, se pot face niște scenarii, dar încă o dată, „hard Brexit-ul”, deci Brexit-ul fără o înțelegere, nu este dorit de nimeni, nici de Marea Britanie, nici de UE27. Și mi s-ar părea destul de riscant să începem acum toți 27 sau 28 să ne pregătim pentru un „hard Brexit”, dacă nu ni-l dorim. Noi ne pregătim pentru discuții mai intense, poate mai flexibile, în orice caz discuții foarte aprofundate, pentru a găsi cea mai bună soluție pentru finalizarea acestui Brexit", a declarat Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
irlanda
brexit