Parlamentarii nu vor să renunțe la pensia specială, Guvernul este de partea lor

Parlamentarii nu vor să renunțe la pensia specială, Guvernul este de partea lor
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2018

Senatorii au respins, luni, propunerea legislativă inițiată de parlamentarii USR pentru abrogarea pensiilor speciale.

Propunerea a fost respinsă cu 81 de voturi "pentru", o "abținere" și 36 de voturi "împotrivă", conform Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Schimbările preconizate prin promovarea proiectului legislativ vizează restabilirea egalității în relația cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale și revenirea la principiul contributivității și menținerea a două excepții de la această regulă - pentru pensiile militare de stat și pentru cele ale magistraților, se arăta în expunerea de motive a proiectului.

"Noi spunem foarte clar în acest proiect că nu abrogăm pensiile speciale pentru militari și magistrați, ci pentru corpul diplomatic, membrii Curții de Conturi și parlamentari, pentru că este absurd să votăm privilegii dincolo de principiul contributivității, principiu care spune că fiecare primește înapoi pe măsura contribuției avute", a precizat senatoarea USR Florina Presadă.

FOTO Cum vor arăta stadioanele Steaua, Rapid și Arcul de Triumf, renovate pentru Campionatul European. Stadionul Dinamo - în pericol să nu fie finalizat până în 2020 CITEȘTE ȘI FOTO Cum vor arăta stadioanele Steaua, Rapid și Arcul de Triumf, renovate pentru Campionatul European. Stadionul Dinamo - în pericol să nu fie finalizat până în 2020

Potrivit acesteia, numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000, iar bugetul total pentru acestei pensii a fost de 6,6 miliarde lei în 2017.

Reprezentantul Guvernului, Adrian Chiotan, președinte al Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, a precizat că susține raportul de respingere al Comisiei pentru muncă.

"Dreptul de pensii este un drept individual, iar cuantumul pensiei, ca venit de înlocuire a salariului ca urmare a ivirii riscului bătrâneții, este calculat în funcție de perioada contribuției, nivelul veniturilor realizate de fiecare persoană în timpul vieții", a spus Chiotan.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentari
pensie
speciala