Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" a Serviciului Român de Informații (SRI) vrea să-și construiască cu fonduri UE un complex de cercetare în incinta bazei sale din Otopeni de pe Șoseaua Odăii nr. 20, constând într-o clădire cu subsol, parter și 2 etaje cu suprafață construită de 1.505 mp și desfășurată de 4.257 mp, pentru care a atribuit deja un contract de proiectare și asistență tehnică în valoare de circa 100.000 euro plus TVA.
Proiectul beneficiază de finanțare europeană, prin Programul Operațional Competitivitate.
Contractul de proiectare a fost adjudecat de către firma Nox International SRL, subsidiara românească a companiei franceze de construcții și inginerie Groupe Nox SA. Nox International SRL a mai lucrat cu SRI, instituția atribuindu-i în 2016 două contracte, în valoare cumulată de peste 650.000 lei.
Sursă: Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul"
Complexul de cercetare este destinat Institutului Național de Studii de Intelligence din cadrul Academiei SRI și va purta denumirea INTELIGENT.
"Piața intelligence-ului competitiv a cunoscut la nivel internațional o creștere fără precedent, acest domeniu devenind o prioritate. Acest fapt se reflectă atât în plan academic, prin sporirea activităților de cercetare asupra securității și intelligence-ului, cât și la nivel tehnologic, prin diversificarea produselor hardware și software de colectare și analiză a informațiilor. Inițierea programelor de cercetare-dezvoltare în domeniul securității și intelligence-ului, asociate cu instrumente tehnologice de înaltă performanță, va permite realizarea unor progrese semnificative, care ar putea avea drept consecință consolidarea capacității administrației publice și creșterea nivelului de competitivitate al mediului privat", se arată în preambulul documentației de atribuire a contractului de proiectare.
Potrivit sursei citate, complexul își propune ca activități "dezvoltarea cercetărilor fundamentale și aplicative în domeniul sistemelor de intelligence pentru asigurarea securității infrastructurilor critice, dezvoltarea cunoștințelor în domeniul științelor sociale, crearea și dezvoltarea unor rețele academice în domeniul studiilor de securitate și intelligence și implementarea de tehnici moderne de analiză a Big Data și Open Data, care să permită îmbunătățirea proceselor decizionale și sporirea competivității organizațiilor publice și private".
Sursă: Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul"
Clădirea complexului de cercetare va cuprinde un număr de 7 laboratoare, respectiv laborator de comunicare strategică în situații de criză (cu capacitate de circa 300 de locuri), laborator de cercetare fundamentală în intelligence (85 locuri), laborator de politici de securitate (100 locuri), laborator de securitate locală, regională și globală (40 locuri), laborator de intelligence competitiv (125 locuri), laborator de istoria intelligence-ului (100 locuri) și laborator de psihologie experimentală (70 locuri).
"Prima componentă de investiție este dată de echipamentele implicate în fluxul de cercetare. Caracteristicile și specificațiile tehnice ale acestor echipamente ajută la identificarea soluției optime cu privire la amplasament (spațiu funcțional). A doua componentă de investiție este reprezentată de: construcția unei clădiri în locația proiectului și amenajarea acesteia, în acord cu specificațiile tehnice ale echipamentelor. Construcția va avea caracteristici speciale, dictate de specificațiile tehnice ale echipamentului de cercetare și de fluxul activităților de cercetare", se precizează în documentația de atribuire.
Ultimele date publice disponibile arată că, în 2016, Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" a SRI a avut un buget de venituri și cheltuieli în sumă totală de 32,5 milioane lei, din care 25,6 milioane lei au reprezentat subvenții de la bugetul de stat.
Sursă: Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul"
Bugetul SRI pe 2018 prevede majorarea creditelor bugetare cu peste 13% față de execuția preliminată pe 2017, de la 2,036 la 2,306 miliarde lei. Cheltuielile de personal se majorează cu peste 29%, la 1,212 miliarde lei, iar cele cu bunuri și servicii cu 8%, la 226 milioane lei.
Cea mai mare creștere consemnează însă creditele bugetare alocate SRI pentru investiții cu fonduri UE nerambursabile, respectiv cu peste 62%, de la 30,93 la 50,25 milioane lei. Cea mai importantă dintre acestea este proiectul SII Analytics, de implementare a unui sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date, proiect atribuit în vara anului trecut consorțiului Siveco România-Nova Tech Integrated SRL la prețul de 94,7 milioane lei.
Un alt proiect investițional pregătit în beneficiul SRI este construirea unui nou sediu în București pentru Spitalul Clinic de Urgență "Profesor Doctor Agrippa Ionescu" al Serviciului, care va fi implementat de către Compania Națională de Investiții, pe un teren cedat în acest scop de către Primăria Capitalei.