Guvernul panamez va înființa o comisie independentă pentru a analiza practicile financiare din țară, a anunțat președintele Juan Carlos Varela, la câteva zile după ce proiectul de investigație jurnalistică Panama Papers a relevat potențiale cazuri de evaziune fiscală comise prin intermediul companiilor înființate de cabinetul local de avocatură Mossack Fonseca.
"Guvernul panamez, prin intermediul ministerului de Externe, va crea o comisie independentă formată din experți interni și internaționali (...) pentru a evalua practicile financiare curente și a propune adoptarea de măsuri pe care le vom împărtăși cu alte state în vederea extinderii transparenței din sistemele financiar și legal", a declarat președintele panamez într-un discurs televizat, potrivit Reuters.
Proiectul Panama Papers, o anchetă jurnalistică de proporții ce are la bază o scurgere de peste 11,5 milioane de documente financiare de la firma Mossack Fonseca, a revelat că șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Varela a reiterat că autoritățile panameze vor colabora cu alte state în analizarea implicațiilor fiscale ale informațiilor publicate prin Panama Papers.
Gian Castillero, consilier în cadrul guvernului republicii din America Centrală, a estimat că viitoarea comisie va prezenta primele rezultate ale investigației într-un interval de până la șase luni.
Castillero a admis că scurgerea de informații de la Mossack Fonseca a afectat imaginea statului panamez, a cărui economie se bazează în proporție de 83% pe sectorul serviciilor, însă a precizat că nu există dovezi care să indice că firma de avocatură ar fi implicată în activități ilicite. Totodată, el s-a declarat convins că prietenia dintre președintele Varela și Ramon Fonseca, partener co-fondator al Mossack Fonseca, nu va afecta rezultatele anchetei desfășurate de comisia independentă.
Și Jürgen Mossack, celălalt fondator al casei de avocatură panameze, a luat apărarea firmei, precizând că Mossack Fonseca nu este responsabilă pentru activitățile desfășurate prin intermediul companiilor pe care le înființează la cererea clienților.
"Nu o să sistăm serviciile ca să ne ducem să plantăm banane sau altceva. Toți facem greșeli, inclusiv noi și departamentul nostru de conformare, însă nu este o normă", a spus Mossack într-un interviu citat de MarketWatch.