Panama Papers: Țiriac și-a pus averea într-o fundație privată din Panama, unde este și Mangold, prin Mossack Fonseca. Reacția lui Țiriac

Panama Papers: Țiriac și-a pus averea într-o fundație privată din Panama, unde este și Mangold, prin Mossack Fonseca. Reacția lui Țiriac
scris 7 apr 2016

Magnatul Ion Țiriac și-a pus toată averea într-o fundație privată din Panama în care este membru și Klaus Mangold, fostul director executiv al gigantului Daimler, producătorul limuzinelor Mercedes. Avocatul lui Țiriac spune că fundația este practic testamentul financiar al omului de afaceri, arată Rise Project.

Klaus Mangold, în vârstă de 73 de ani, fost CEO Daimler, a condus concernul DaimlerChrysler timp de opt ani, între 1995 și 2003. Mangold a rămas influent în România și după ce s-a retras de la conducerea Daimler, fiind implicat în Consiliul de Supraveghere al giganților Metro, Continental, Swarco sau Alstom.

Urmărește-ne și pe Google News

Ion Țiriac, în vârstă de 76 de ani, este gazda permanentă a lui Klaus Mangold pe domeniul său de vânătoare de la Balc și merg împreună la întâlniri oficiale. Țiriac a comercializat în România automobilele produse de corporația Daimler, inclusiv marca Mercedes, încă de la începutul anilor 90. În 2003, afaceristul român l-a cooptat pe executivul german în consiliul de strategie al unei agenții guvernamentale, pentru a stimula investițiile străine în România.

Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturor CITEȘTE ȘI Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturor

Ambii au apelat, conform sursei citate, la casa de avocatură Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului global PanamaPapers. Documentele la care face trimitere sursa citată arată că Mangold și familia Țiriac sunt membri într-o fundație privată din Panama, care a devenit beneficiarul final al marilor afaceri derulate în România de Țiriac.

Săptămâna trecută, Mangold a fost primit de premierul Dacian Cioloș la Palatul Victoria, ca reprezentantul unei delegații de afaceri germane. Mangold a mers la întâlnire cu doar trei zile înainte de primele dezvăluiri din dosarul PanamaPapers, cea mai mare scurgere de informații financiare din istorie.

Klaus Mangold, lângă premierul Dacian Cioloș

Klaus Mangold, lângă premierul Dacian Cioloș

Patru zile mai târziu, Daimler a inaugurat la Sebeș o nouă fabrică.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

"Toată lumea mă întreabă de Panama. Acum 50 de ani am fost prima dată în Panama. M-am dus să văd canalul. În momentul în care, acum 40 de ani, sportul a luat mai multă amploare, bineînțeles că mi-a fost recomandat să fac holding-uri în Panama, pentru că, din punct de vedere fiscal, sunt mult mai avantajoase de făcut decât în alte țări. Există sfătuitori care te ajută să îți faci un sistem fiscal cât mai benefic, legal. Nu am conturi în Panama, conturile mele sunt în Europa. Am acolo o fundație care este de 30 de ani, fundația nu poate să mi-o atace nimeni. S-a terminat cu secretul bancar demult. Ce fac în România (n. r. – profit), plătesc în România, ce fac în Spania, plătesc în Spania. În Panama nu-i treaba dumitale ce am eu aoclo. Am un holding făcut cu zeci și zeci de ani în urmă. A fost făcut pe vremea aia, nu plătesc taxe cum nu aș plăti taxe nici în Anglia", a spus Țiriac într-o emisiune la Realitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiriac
panama
papers
mangold