China limitează accesul internauților la informațiile despre Panama Papers, pe care le cataloghează ca nefondate

China limitează accesul internauților la informațiile despre Panama Papers, pe care le cataloghează ca nefondate
scris 5 apr 2016

Autoritățile chineze au limitat marți accesul cetățenilor la site-urile care tratează subiectul Panama Papers, catalogând drept "nefondate" informațiile publicate de presa internațională în urma celei mai mari scurgeri de date financiare. Acestea relevă că familiile multor înalți oficiali chinezi, printre care președintele Xi Jinping, au legături cu firme înființate în paradisuri fiscale.

Utilizatorii de internet din China pot vedea titlurile diferitelor materiale despre scandalul Panama Papers, însă dacă vor să acceseze paginile, acestea nu se deschid, sau se deschid doar dacă nu fac referire la conturile din offshore ale politicienilor, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea chineză de supraveghere în domeniul IT&C nu a comentat informația.

Panama Papers: Cumnatul președintelui Chinei, printre cei care au înființat companii offshore CITEȘTE ȘI Panama Papers: Cumnatul președintelui Chinei, printre cei care au înființat companii offshore

Familiile mai multor înalți oficiali chinezi, printre care președintele Xi Jinping, ar fi înființat companii offshore prin intermediul firmei panameze Mossack Fonseca pentru a-și ascunde averile, potrivit documentelor publicate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), grupate sub numele Panama Papers.

Potrivit datelor ICIJ, cel puțin opt foști sau actuali membri ai Comitetului Permanent al Politburo, organismul central al Partidului Comunist din China, se regăsesc printre cei 140 politicieni din peste 50 de țări vizați de scandalul Panama Papers, după ce numele acestora au apărut în conexiune cu structuri offshore înființate, pe parcursul a mai mult de 40 de ani, de Mossack Fonseca în 21 de paradisuri fiscale.

Întrebat dacă Beijingul intenționează să investigheze informațiile, un purtător de cuvânt al ministrului chinez de Externe a replicat că guvernul statului asiatic nu comentează "astfel de acuzații nefondate".

Deși depunerea banilor în companii offshore nu este ilegală, jurnaliștii care au examinat documentele susțin că pot dovedi că mai multe astfel de firme au fost înființate pentru evitarea platei taxelor sau a amenzilor, dar și pentru a ascunde activități de spălare de fonduri și câștiguri obținute din trafic de droguri și alte activități ilicite.

Autorități fiscale din întreaga lume au anunțat că vor investiga legăturile rezindenților cu structurile offshore dezvăluite de Panama Papers. Printre țările care au demarat deja anchete se numără Franța, Australia, Noua Zeelandă, Austria, Suedia și Olanda, în timp ce alte state, printre care SUA și România, au spus că vor analiza informațiile.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
panama papers
documente
acces internet
companii offshore