Compania Națională Romtehnica, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MapN) și care acționează ca interfață între industria românească de apărare și partenerii externi ai acesteia, a anulat anul acesta un număr de patru proceduri de achiziție, cu valoare totală estimată, cu tot cu TVA, la peste 1 miliard de lei, relevă date analizate de Profit.ro.
Două dintre acestea, cele mai mari, vizau cumpărarea de sisteme de război electronic în comunicații. Principalul element al războiului electronic este constituit de operațiunile de bruiaj al comunicațiilor inamicului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele două proceduri erau estimate la 517,586 milioane lei plus TVA, respectiv 444,681 milioane lei plus TVA – în total, peste 962 milioane lei plus TVA (1,14 miliarde lei cu tot cu taxă).
″Toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile″, a transmis Romtehnica în privința ambelor licitații.
Compania a mai anulat o licitație de achiziție de mini-drone de supraveghere de tip multicopter de peste 9 milioane lei cu tot cu TVA, precum și una de 9,8 milioane lei cu tot cu TVA, prin care voia să cumpere drone ″sinucigașe″, care pot fi utilizate nu doar pentru executarea de misiuni de supraveghere, ci și efectiv ca niște rachete, pentru distrugerea obiectivelor inamice.
La prima nu a fost primită nicio ofertă, iar la cea de-a doua - toate au fost retrase sau considerate inadmisibile.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Românii vor putea cere despăgubiri dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluăriiEșecurile se adaugă celui de vara trecută, când Romtehnica a anulat o procedură de achiziție masivă, de până la aproape 4 miliarde lei cu tot cu TVA, prin care voia să cumpere minimum 115 și maximum 231 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune (MANPAD).
Pe de altă parte, luna aceasta, compania de stat a încheiat un acord-cadru pe 4 ani pentru cumpărarea de rachete antitanc, în valoare totală de peste 426 milioane lei cu tot cu TVA.