Președintele Klaus Iohannis afirmă, în discursul ținut la festivalul ”Săptămâna Haferland” dedicat culturii săsești din Transilvania, că războiul de la granița României care afectează inclusiv monumentele de patrimoniu întărește solidaritatea și crește aprecierea față de moștenirea culturală. ”Nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască și, cu atât mai puțin, să deterioreze relațiile armonioase cădite între români și cei cu care au împărțit vicisitudinile istoriei și cu care își construiesc destinul european”, a transmis președintele.
”Prin proiecte ca cel pe care îl derulați, România este cunoscută și apreciată ca spațiu al valorificării identităților și al prețuirii relațiilor interumane, temelii ale dezvoltării durabile. Războiul dus de Federația Rusă în Ucraina și consecințele devastatoare ale acestuia, inclusiv asupra zonei de patrimoniu prin distrugerea instituțiilor culturale și a monumentelor istorice ucrainene, ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor și principiilor democratice și ne determină să prețuim mai mult moștenirea istorică și culturală pe care am primit-o de a înaintașii noștri”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.
Acesta a subliniat responsabilitatea pe care, deopotrivă autoritățile publice și cetățenii, o au privind păstrarea tradițiilor și protejarea autenticității peisajului cultural.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Turismul și organizarea de evenimente tematice sunt ”modalități excelente” de a asigura accesul la patrimoniul cultural, a precizat Iohannis, arătând că istoria, cultura și tradițiile pot fi folosite pentru atragerea de investiții, dacă sunt ”promovate responsabil”.
”România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale și să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai inclusivă și tolerantă. Crezul european – Unitate în diversitate – este întărit de evenimente precum cel la care participăm astăzi. Niciodată, nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască - și cu atât mai puțin să deterioreze - relațiile armonioase cădite în timp între români și cei cu care aceștia au împărțit vicisitudinile istoriei și cu care acum își construiesc destinul european”, a adăugat Klaus Iohannis.
La a zecea ediție a Festivalului Cultural ”Săptămâna Haferland” participă, pentru prima dată, și premierul Nicolae Ciucă, alături de acesta aflându-se mai mulți membri ai Cabinetului.
În acest context, șeful statului l-a felicitat pe premier pentru faptul că a adus ”aproape jumătate” dintre membrii Guvernului.
”Ne aflăm astăzi la a zecea ediție a acestui Festival care are o contribuție însemnată la promovarea culturii și a tradiției în Haferland - Țara Ovăzului și mă bucur că suntem aici, împreună, pentru a aniversa un deceniu de excelență. Felicit organizatorii pentru toate eforturile depuse și pentru contribuția esențială adusă prezervării tradițiilor și patrimoniului săsesc! Totodată, îi salut pe toți cei care an de an se reîntorc aici și pe cei care au curiozitatea să descopere aceste zone încărcate de istorie și tradiții, unde încă se simte farmecul de odinioară”, a mai declarat președintele.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit la IohannisPotrivit acestuia, prin astfel de proiecte, ”România este cunoscută și apreciată ca spațiu al valorificării identităților și al prețuirii relațiilor interumane, temelii ale dezvoltării durabile”.
Șeful statului a mai afirmat că ”România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale și să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă și tolerantă”.
Șeful statulu a vorbit, de asemenea, despre faptul că ”educația rămâne cheia unui viitor mai verde, a unei societăți durabile, cu asumare identitară”.
”Mă bucur că Guvernul întreprinde în această perioadă pași concreți pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată. Legile și normele de aplicare pentru implementarea acestui Proiect trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație - sunt respectate”, a mai declarat șeful statului.