Guvernul sesizează CC pentru pensiile speciale ale aleșilor locali, dar după ce a evitat să se pronunțe

Guvernul sesizează CC pentru pensiile speciale ale aleșilor locali, dar după ce a evitat să se pronunțe
scris 27 dec 2015

Guvernul anunță că a sesizat Curtea Constituțională asupra Legii adoptate recent de Parlament privind pensiile speciale ale aleșilor locali, arătând că privilegiile acordate generează un deficit bugetar de minimum 395 milioane lei, care poate agrava stabilitatea cadrului fiscal. Sesizarea a fost însă formulată după ce, la dezbaterea legii, Guvernul a evitat să se pronunțe și a lăsat Parlamentul să decidă, ceea ce i-a atras critici din partea opiniei publice.

Legea în cauză prevede că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor primi indemnizații speciale dacă au ocupat una dintre aceste funcții timp de cel puțin doi ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Legea a fost aprobată luni, iar Guvernul a evitat să exprime un punct de vedere, în care să precizeze clar dacă susține sau nu proiectul, și a preferat să lase Parlamentul să decidă. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Duminică, după ce a primit numeroase critici din partea opiniei publice pentru această atitudine, Guvernul a anunțat că a formulat, printr-o sesizare adresată Curții Constituționale, obiecțiuni privind unele aspecte ale acestei Legi, având în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurararea finanțării pentru indemnizațiile nou create.

"În forma adoptată, există cel puțin 16.300 de potențiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, și tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat", transmite acum Guvernul.

Pe de altă parte, miercuri, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii privind indemnizațiile speciale pentru limita de vârstă a parlamentar, după ce solicitase reexaminarea actului normativ.

Legea care va fi aplicată stabilește că parlamentarii care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Recent, și funcționarii publici parlamentari au primit dreptul la o pensie în cuantum de 80% din veniturile obținute în ultimul an de activitate, dacă au o vechime în Parlament de cel puțin 14 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
sesizarea
pensii speciale