Francezii, chemați duminică la urne pentru a-și alege al optulea președinte al Republicii a V-a

Francezii, chemați duminică la urne pentru a-și alege al optulea președinte al Republicii a V-a
scris 6 mai 2017

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemați la urne duminică pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, ce îl vor desemna pe al optulea lider al Republicii a V-a, relatează Le Monde.

CUM SE DESFĂȘOARĂ ALEGERILE ?

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful statului francez este ales prin vot universal direct, într-un scrutin uninominal în două tururi. Câștigătorul este ales pentru un mandat de cinci ani și are dreptul la maxim două.

Candidații clasați pe primele două locuri la primul tur de scrutin – Emmanuel Macron (candidatul En Marche!, care a primit 24,1% din voturi la primul tur de scrutin) și Marine Le Pen (candidata Frontului Național, care a obținut 21,3% din sufragii) – au intrat în al doilea tur de scrutin, la finalul căruia este ales cel care obține majoritatea voturilor exprimate, scrie publicația franceză, citată de News.ro.

CINE POATE VOTA ?

Pentru a vota, o persoană trebuie să aibă cetățenie franceză, să aibă peste 18 ani, să se bucure de drepturile civile și politice și să fie înscrisă pe listele electorale. Pentru alegerile prezidențiale de anul acesta, este vorba de aproape 47 de milioane de francezi : 45,678 milioane din Franța și aprozimativ 1,3 milioane din străinătate.

CÂND ȘI UNDE SE VOTEAZĂ ?

Alegătorii pot merge la una dintre cele 69.245 de secții de vot deschise în Hexagon, în colonii și în străinătate.

Pe teritoriul țării, 66.546 de secții de vot se vor deschide la ora locală 8 ( 9 ora României) și se vor închide la ora locală 19 (20 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidențialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor.

În unele orașe mari, secțiile vor rămâne deschise până la ora 20 (21 ora României).

În unele colonii, votul începe sâmbătă. Este vorba despre Guadalupe, Guyana Franceză, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon și în Polinezia franceză. În reunion, Mayotte și în Noua Caledonie, votul se va derula simultan cu cel din Franța.

În ambasadele și consultatele de pe continentul american, inclusiv în Hawaii, scrutinul va avea loc sâmbătă.

VIDEO Dan Petre, director Institutul Diplomatic Român, la Profit LIVE: Ce ne arată alegerile din Franța CITEȘTE ȘI VIDEO Dan Petre, director Institutul Diplomatic Român, la Profit LIVE: Ce ne arată alegerile din Franța

MĂSURI DE SECURITATE

Peste 50.000 de polițiști, jandarmi și militari vor fi desfășurați pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 în aglomerația pariziană.

CÂND VOR FI PUBLICATE REZULTATELE ?

Niciun rezultat (parțial sau definitiv), ci excepția celor privind rata de participare, nu va putea fi comunicat înainte de închiderea ultimelor secții de vot din Hexagon, adică ora 20 (21 ora României).

Rezultatele oficiale definitive ale celui de-al doilea tur de scrutin vor fi publicate de Consiliul Constituțional cel mai târziu miercuri, la ora locală 20 (21 ora României).

Candidatul declarat învingător va fi învestit în funcția de președinte cel mai târziu pe 14 mai, când expiră mandatul lui Francois Hollande.

PREȘEDINȚI PRECEDENȚI

Președinții precedenți aleși de la instaurarea celei de-a V-a Republici, în 1958, sunt:

2012-2017 : François Hollande (socialist)

2007-2012: Nicolas Sarkozy (dreapta)

1995-2007: Jacques Chirac (dreapta), care a avut un mandate de șapte ani și unul de cinci

1981-1995: François Mitterrand (socialist), care a avut două mandate de șapte ani

1974-1981: Valéry Giscard d'Estaing (centru-dreapta), care a avut un mandat de șapte ani

1969-1974: Georges Pompidou (dreapta), decedat cu doi ani înainte să i se încheie mandatul

1959-1969: Charles de Gaulle (dreapta), ales de un Colegiu Electoral pentru un mandate de șapte ani, apoi reales prin sufragiu universal direct în 1965. El a demisionat după criza din mai 1968 și după ce a pierdut un referendum, în anul următor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
alegeri
marine le pen
emmanuel macron