FOTO Ciolacu și Viktor Orban, la masă. Ciolacu îi cere ”moderație” în discursul de la Băile Tușnad, Orban promite că pune tema Schengen pe agenda Consiliului UE în toamnă

FOTO Ciolacu și Viktor Orban, la masă. Ciolacu îi cere ”moderație” în discursul de la Băile Tușnad, Orban promite că pune tema Schengen pe agenda Consiliului UE în toamnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2024

Premierul român Marcel Ciolacu i-a cerut premierului Viktor Orban ”moderație” în discursul de la Băile Tușnad. Cei doi au avut o întâlnire informală la Vila Lac din București, unde au mai discutat despre punerea temei Schengen pe ordinea de zi a viitorului Consiliu UE pentru justiție și afaceri interne (JAI). La întâlnire a participat și Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Premierul Viktor Orban a anunțat că ”am promis că vom pune aderarea la Schengen pe agenda Consiliului în această toamnă”.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Cu doar câteva ore înainte de începerea Jocurilor Olimpice, trenurile Franței sunt victima unui \ CITEȘTE ȘI VIDEO Cu doar câteva ore înainte de începerea Jocurilor Olimpice, trenurile Franței sunt victima unui "atac masiv pentru a paraliza rețeaua TGV": Acte de sabotaj, este absolut îngrozitor!
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE în perioada iulie-decembrie și, în această calitate, decide ce subiecte sunt puse în discuție.

Nu e clar însă dacă o eventuală punere pe agenda Consiliului UE a aderării României la Schengen cu frontierele terestre va avea succes, dat fiind că Austria se opune în continuare, arată G4Media.

FOTO Ciolacu și Viktor Orban, la masă. Ciolacu îi cere ”moderație” în discursul de la Băile Tușnad, Orban promite că pune tema Schengen pe agenda Consiliului UE în toamnă

Cei doi premieri au mai discutat și pe teme economice. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că au convenit să înceapă studiile de fezabilitate privind realizarea legăturii feroviare de mare viteză Budapesta–București.

ULTIMA ORĂ Șefa Secret Service a demisionat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șefa Secret Service a demisionat

Reamintim că Viktor Orban a avut anul trecut un discurs revizionist la Tușnad. ”MAE român mi-a zis să nu vorbesc despre unități teritoriale inexistente în România, dar noi n-am zis că Ardealul și Ținutul Secuiesc sunt teritorii românești”, a spus premierul ungar în 2023.

Universitatea de Vară de la Băile Tușnad este locul în care Viktor Orban lansează constant atacuri la adresa UE și NATO. Orban e considerat calul troian al Rusiei în Occident și promovează constant ideile propagandei rusești.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT România intervine în scandalul întârzierilor aeriene CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT România intervine în scandalul întârzierilor aeriene

”Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potential neexploatat. I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de etnie. Totodată, am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral – legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale. Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre”, a transmis Marcel Ciolacu.

Premierul ungar Viktor Orban a postat pe rețelele sociale imagini video de la sosirea la Băile Tușnad, unde participă la Universitatea de Vară. Orban are programată și o întâlnire informală cu premierul Marcel Ciolacu la Vila Lac din București.

Imaginile îl arată pe Orban întâmpinat la Băile Tușnad de un bărbat îmbrăcat în costum militar de husar care îi înmânează premimerului ungar o șapcă militară tradițională.

Centrele de date din România care consumă energie electrică la putere de peste 1 MW pot ajunge prin lege să-și livreze căldura reziduală emisă în rețele termice centralizate CITEȘTE ȘI Centrele de date din România care consumă energie electrică la putere de peste 1 MW pot ajunge prin lege să-și livreze căldura reziduală emisă în rețele termice centralizate

Costumul militar de husar are o simbolistică importantă în campaniile de imagine ale lui Viktor Orban, care promovează naționalismul și revizionismul. El a făcut apel constant la trecutul glorios al Ungariei și a sprijinit politicile revizioniste ale Rusiei, proomovând harta Ungariei Mari din care fac parte Transilvania și teritorii aflate acum în componența Slovaciei, Ucrainei și Serbiei.

Orban va susține sâmbătă dimineață un discurs la Băile Tușnad, așa cum a făcut-o în ultimii 15 ani. La Tușnad el a lansat în urmă cu un deceniu teoria democrației iliberale și tot aici a făcut comentarii rasiste în urmă cu doi ani.

Premierul Ungariei are în program o întâlnire cu Marcel Ciolacu la București, la Vila Lac. Premierul României ar urma să ridice problema Schengen la această întâlnire, dat fiind că Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE și poate pune acest subiect pe agendă.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
băile tușnad