Guvernul pregătește înmulțirea beneficiarilor ″bonusului PNRR″ de 50% din salariu

Guvernul pregătește înmulțirea beneficiarilor ″bonusului PNRR″ de 50% din salariu
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 iul 2024

Guvernul pregătește majorarea numărului de angajați la stat care beneficiază de majorarea cu 50% a salariilor pentru că sunt implicați în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, relevă date analizate de Profit.ro.

În prezent, majorarea este acordată numai personalului care gestionează proiecte PNRR.

Urmărește-ne și pe Google News
ANCOM avertizează - risc de roaming involuntar CITEȘTE ȘI ANCOM avertizează - risc de roaming involuntar
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit unui document guvernamental, ducerea la îndeplinire a obligațiior asumate de România prin PNRR implică, în primul rând, elaborarea și implementarea reformelor cuprinse în acest document programatic, cu impact semnificativ asupra dezvoltării economice și creșterii bunăstării sociale, creând cadrul necesar și obligatoriu utilizării fondurilor din PNRR alocate investițiilor.

″Elaborarea și implementarea acestor reforme nu implică, întotdeauna, utilizarea fondurilor din PNRR, iar faptul că aceste reforme sunt realizate exclusiv prin efortul propriu al funcționarilor publici din instituțiile publice coordonatoare de reforme/investiții nu diminuează complexitatea acestora.

DECIZIE OMV Petrom acordă un dividend special, argumentând prin puterea financiară a companiei CITEȘTE ȘI DECIZIE OMV Petrom acordă un dividend special, argumentând prin puterea financiară a companiei

La data curentă drepturile salariale prevăzute de art. 16 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se acordă doar beneficiarilor de fonduri din PNRR, care se constituie în unități de implementare și monitorizare a proiectelor, prin decizie a conducătorului unității în cadrul căreia funcționează unitatea de implementare și monitorizare, excluzând personalul care este implicat în elaboarea și implementarea reformelor″, se menționează în document.

Acolo se afirmă că, în acest fel, apare necesitatea eliminării acestei inechități și se propune acordarea posibilității personalului implicat în elaborarea și implementarea reformelor din PNRR să beneficieze de aceleași drepturi salariale ca și în cazul gestionării fondurilor din PNRR.

China: Cota de piață a Apple scade, companiile chineze sunt lidere CITEȘTE ȘI China: Cota de piață a Apple scade, companiile chineze sunt lidere

Astfel, alineatul 1 al articolului 6 din OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea PNRR ar urma să fie reformulat în felul următor:

La nivelul instituțiilor publice care beneficiază de fonduri, elaborează și implementează reforme din PNRR se pot constitui unități de implementare și monitorizare a proiectelor, prin decizie a conducătorului unității în cadrul căreia funcționează unitatea de implementare și monitorizare. Dimensionarea personalului necesar gestionării proiectelor sau reformelor, după caz, aferente PNRR are loc în funcție de evoluția etapelor de implementare a acestora cu respectarea principiilor de gestionare eficientă a fondurilor alocate. Personalul care desfășoară activități în cadrul unităților de implementare și monitorizare a proiectelor sau reformelor, după caz, din cadrul beneficiarilor instituții publice, beneficiază de majorarea prevăzută la art. 16 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare (de 50% - n.r.)″.

Vacanțele de iarnă în România, mai ieftine în plină vară CITEȘTE ȘI Vacanțele de iarnă în România, mai ieftine în plină vară

În prezent, alineatul menționat prevede:

La nivelul beneficiarilor de fonduri din PNRR se pot constitui unități de implementare și monitorizare a proiectelor, prin decizie a conducătorului unității în cadrul căreia funcționează unitatea de implementare și monitorizare. Dimensionarea personalului necesar gestionării proiectelor aferente PNRR are loc în funcție de evoluția etapelor de implementare a acestora cu respectarea principiilor de gestionare eficientă a fondurilor alocate. Personalul care desfășoară activități în cadrul unităților de implementare și monitorizare a proiectelor, din cadrul beneficiarilor instituții publice, beneficiază de majorarea prevăzută la art. 16 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare (de 50% - n.r.)″.

viewscnt
Afla mai multe despre
planul național de redresare și reziliență pnrr
majorare salarială pnrr
salarii majorate personal pnrr