Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat că există trei variante posibile pentru obținerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen până la finalul anului. Social-democratul a adăugat că, în contextul discuțiilor purtate în ultimul timp la Viena și cu reprezentanți ai instituțiilor europene, șansele aderării țării noastre la zona de liberă circulație au crescut simțitor, notează News.ro.
„În contextul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de săptămâna viitoare, unde se va discuta despre extinderea spațiului Schengen, a amânării votului privind intrarea României în zona de liberă circulație dar și a posibilei renunțări iminente la exercitarea veto-ului de către Olanda, prezint ultimele trei variante posibile pentru a obține o decizie favorabilă țării noastre până la finalul anului: Varianta 1, pe care personal o propun și am susținut-o în discuțiile mele de la Viena și cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spațiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE și validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul”, na scris Victor Negrescu, duminică pe Facebook.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a mai spus că a doua variantă, care este mult prea riscantă, „presupune o politizare a subiectului, implică o discuție și un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European”.
Varianta 2, mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuție și un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European. Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-și apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambițiile sale europene”, a mai explicat Negrescu.
Eurodeputatul PSD a vorbit și despre a treia variantă evaluată de instituțiile europene, care „presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect”.
„Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiționale, precum menținerea unor controale suplimentare la frontieră, garanții privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria și România”, a completat Victor Negrescu.
CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii: Porcul nu trebuie interzis și nu va fi interzis niciodată în România. Tichetele - o mare prostie„Toate aceste variante depind de evoluțiile politice din Olanda, de decizia noului Parlament care se constituie săptămâna viitoare și de rezultatul negocierilor pentru obținerea unui acord guvernamental”, a continuat social-democratul.
„În contextul impasului existent în formarea unei noi majorități guvernamentale în Țările de Jos dar și a raportului preponderent pozitiv privind statul de drept din Bulgaria întocmit de experții olandezi, ne putem aștepta ca premierul în exercițiu, Mark Rutte, candidat la șefia NATO, unde are nevoie de sprijinul țărilor noastre, să susțină ridicarea veto-ului aplicat Bulgariei”, a mai spus Negrescu.
Acesta a adăugat că șansele României de a adera la Schengen au crescut simțitor.
„În acest context general, dar și în raport cu discuțiile pe care le-am avut recent în Austria și cu reprezentanții instituțiilor europene la cel mai înalt nivel, șansele României de a adera la spațiul Schengen, mai ales în formula accederii etapizate, au crescut simțitor. Invit astfel pe toți cei care caută să politizeze subiectul să acționeze cu prudență și diplomație, și să ajute în mod dezinteresat astfel încât acest obiectiv central al României să fie îndeplinit”, a concluzionat Victor Negrescu.
CITEȘTE ȘI Taylor Swift câștigă peste 100 de milioane de dolari anul acesta din Spotify, cea mai mare sumă din istoria platformeiPreședintele PMP Eugen Tomac a anunțat că, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, foar va fi discutat subiectul accesului României la spațiul Schengen, însă nu va fi dat și un vot, ceea ce înseamnă că țara noastră nu va intra în acest an în Schengen.
Consiliul JAI care va avea loc, pe 4 și 5 decembrie, nu va supune la vot aderarea României la Schengen, desi subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii. Astfel, este avută în vedereconvocarea unui nou Consiliu Extraordinar, până la sfârșitul lunii decembrie, în care să fie decisă o aderare în etape a țării noastre, mai întâi pe aerian, din martie anul viitor.
Scenariul a fost discutat și de premierul Marcel Ciolacu cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, în contextul în care Spania deține președinția Consiliului UE, în această perioadă, potrivit unor surse politice.