Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) din Dubai, că, până cel târziu în 2050, mixul energetic național al României va fi format în proporție de 86% din energie regenerabilă.
″România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană și este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice. Ne propunem să ne reducem până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990 și să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică. Până cel târziu în 2050, mixul energetic național al României va fi format în proporție de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară″, a spus Iohannis, în cadrul declarației naționale a României de la COP28.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, fără cele două reactoare nucleare de la Cernavodă (care însumează 1.413 MW), România dispune de capacități de producție de energie regenerabilă cu putere instalată totală de 11.360 MW, reprezentând aproape 62% din totalul național de 18.430 MW, potrivit celor mai recente date oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Pe tehnologii, România are capacități hidro de 6.642 MW, eoliene de 3.027 MW și fotovoltaice de 1.553 MW, cărora li se adaugă centrale pe biomasă de 106 MW, pe biogaz de peste 21 MW, pe deșeuri de 6 MW, căldură reziduală de 4,1 MW și capacități geotermale de 0,05 MW. În aceste statistici nu sunt incluși prosumatorii, care au ajuns la o putere instalată cumulată de aproape 1.300 MW.
Președintele Iohannis a arătat că reducerile actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial nu ating obiectivul Acordului de la Paris.
″Schimbările climatice, precum și efectele acestora, se intensifică. Ne confruntăm zi de zi cu provocări tot mai mari și mai complexe, dar atenția noastră asupra mediului trebuie să fie menținută. Trebuie să ne consolidăm ambiția în materie de climă și să accelerăm implementarea angajamentelor climatice deja asumate″, a afirmat șeful statului.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Nouă creștere a numărului de bugetari - Statul are cu peste 10.000 de angajați mai mult. Guvernul Ciolacu a depășit la angajări Guvernele Cîțu, Orban I și II, dar este sub Ciucă și Grindeanu/Tudose/DăncilăEl a subliniat legătura dintre acțiunea climatică, educație și dezvoltarea competențelor verzi. În acest context, șeful statului a dat exemplul programului REPowerEU, arătând că acesta aduce la nivel național două miliarde de euro în investiții pentru energie regenerabilă și dezvoltarea competențelor verzi.
"Marea majoritate a tinerilor din România consideră că acumularea de cunoștințe despre schimbările climatice în școală este esențială pentru implicarea lor în acțiuni climatice. Prin urmare, educația privind clima și mediul devine din ce în ce mai importantă în programa școlară din România", a afirmat Iohannis.
CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai bogate familii din Belgia anunță o tranzacție majoră în București. Profit.ro a anunțat în premieră că pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din RomâniaȘeful statului a precizat că educația climatică, protecția biodiversității, sistemele de producție alimentară rezistente la schimbările climatice și generarea de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon se află în centrul diplomației climatice românești.
"Suntem dornici să avansăm proiecte privind aceste domenii cu parteneri care împărtășesc aceleași valori ca noi", a adăugat el.