Comercializarea de alimente alterate sau de medicamente contrafăcute, care prin efectele lor conduc la decesul unei persoane, ar putea fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare, prin modificarea mai multor articole din Codul Penal, care prevede în prezent o pedeapsă de maximum 5 ani.
Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Parlamentului și prevede înăsprirea pedepselor pentru falsificarea și comercializarea în acest fel a alimentelor, băuturilor, medicamentelor, metalelor prețioase sau altor produse comerciale, revenind la sancțiuni din fostul Cod Penal.
Astfel, prepararea de alimente ori băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătății, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului, ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la 1 la 8 ani, și nu cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi, cum prevede Codul Penal în prezent.
Totodată, falsificarea sau substituirea altor mărfuri sau produse, dacă prin falsificare sau substituire acestea au devenit vătămătoare sănătății, ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la 2 la 10 ani. În prezent, pedeapsa prevăzută este închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
CITEȘTE ȘI Un virus preia controlul smart TV-ului și nu te mai lasă să te uiți până nu plăteștiCele mai aspre pedepse sunt prevăzute pentru punerea în consum public de carne sau produse din carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă a avut ca urmare îmbolnăvirea unei persoane.
Comercializarea unor astfel de produse s-ar pedepsi cu închisoare de la 2 la 8 ani, iar, dacă a avut ca urmare moartea, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani. Codul Penal actual pedepsește vânzarea de alimente, băuturi sau alte produse cunoscând că sunt alterate ori cu perioada de valabilitate depășită, dacă sunt vătămătoare sănătății, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Proiectul de lege propune, de asemenea, ca vânzarea de medicamente și suplimente alimentare cunoscand ca sunt contrafăcute, alterate ori cu perioada de valabilitate depășită, dacă sunt vătămătoare sănătații ori și-au pierdut în tot sau în parte eficiența terapeutică, să fie pedepsită cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, față de închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi cum este prevăzut în prezent.
Pedepse de la 1 la 10 ani sunt prevăzute și pentru vânzarea medicamentelor sau suplimentelor alimentare care nu au avizul Agenției Naționale a Medicamentului și a Comisiei Naționale de Bioetică a Academiei de Știinte Medicale sau dacă nu sunt controlate periodic in farmaciile care le pun în vanzare, sub raportul compozitiei și concentrațiilor
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima excepție de neconstituționalitate ridicată de bănci pe Legea dării în plată a fost trimisă la CCÎn ceea ce privește regimul metalelor prețioase, falsificarea în orice mod a mărcilor de titlu, a mărcilor de garanție sau a mărcilor de certificare, respectiv, folosirea mărcilor de titlu, a mărcilor de garanție proprie sau a mărcilor de certificare false ori folosirea unor mărci neînregistrate va presupune pedepse cu închisoarea de la 1 la 4 ani, față de 6 luni la 3 ani, respectiv de la 3 luni la 2 ani, cum prevede legea acum.
Propunerile de înăsprire a pedepselor sunt explicate prin faptul că falsificarea și contrafacerea mărfurilor au devenit o afacere foarte profitabilă, cu riscuri majore pentru sănătatea și securitatea vieții.
"Descoperirea recentă a afacerii cu dezinfectanții diluați, comercializați și utilizați în unitățile sanitare, instituții și alte persoane juridice, publice, este cel mai elocvent exemplu de pericolul social al unor fapte pe care Guvemul le-a bagatelizat, prin incriminarea lor fie ca simple contravenții, fie ca infracțiuni sancționate, de cele mai multe ori, tot cu amendă sau cu pedepse privative de libertate de la câteva luni la cel mult 2 ani (față de vechiul Cod penal în care pedepsele, pentru astfel de infracțiuni, erau de la 1 la 8 ani sau, când s-a produs moartea, cu detențiune până la 15 ani)", este un argument adus în sprijinul proiectului de lege.
Documentul menționează alimentele drept cele mai frecvent falsificate în România, de la carne și lactate până la miere, cereale, pâine , cafea sau băuturi precum vinul. Proiectul amintește și de falsificarea unor mărci înregistrate, denumirilor, siglelor ori desenelor industriale legal înregistrate, dar și a mărcilor metalelor prețioase.