Ministerul Energiei a respins proiectul ELCEN de construire a unui nou grup de cogenerare la CET Grozăvești

Ministerul Energiei a respins proiectul ELCEN de construire a unui nou grup de cogenerare la CET Grozăvești
scris 15 iun 2016

Ministerul Energiei a refuzat să aprobe proiectul Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, de construire a unui nou grup de cogenerare la CET Grozăvești, proiect despre care conducerea ELCEN spunea, la începutul anului, că ar putea fi realizat prin contractarea unui credit de 200 milioane euro de la BERD și Banca Mondială.

"Nu aprobă demararea realizării obiectivului de investiții "Eficientizarea activității din CET Grozăvești prin implementarea unei unități de cogenerare în ciclu combinat", care necesită alocare de resurse proprii, accesare de fonduri nerambursabile din PNI (Planul Național de Investiții în energie finanțat din vânzarea certificatelor de emisii de CO2 alocate gratuit României – n.r.), credite bancare/credit furnizor și/sau contracte interne și internaționale", se arată într-o hotărâre a AGA ELCEN de la finalul lunii trecute.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Energiei controlează ELCEN cu 97,5% din acțiuni, restul capitalului fiind deținut de compania de stat Romgaz, unde acționar majoritar este tot Ministerul Energiei. Romgaz a fost, până la 1 mai, principalul furnizor de gaze naturale al ELCEN, însă producătorul de energie termică a renunțat la contract după ce OMV Petrom i-a oferit un preț mai bun.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vacanțele la Mamaia sau în Republica Dominicană pot fi cumpărate de azi și de la Lidl. Care sunt prețurile CITEȘTE ȘI Vacanțele la Mamaia sau în Republica Dominicană pot fi cumpărate de azi și de la Lidl. Care sunt prețurile

La finalul anului trecut, ELCEN datora Romgaz peste 389 milioane lei pentru gaze naturale livrate și neplătite. ELCEN suferă din cauza datoriilor istorice de 3,22 miliarde lei ale RADET, Regie controlată de Primăria Capitalei, din care 2,67 miliarde lei reprezintă energie termică livrată și neplătită, iar restul – dobânzi de întârziere. Datoriile s-au acumulat din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor la prețul gigacaloriei livrate populației.

În ianuarie anul acesta, conducerea ELCEN declara, la o întâlnire cu presa, că este în discuții cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Mondială pentru contractarea unui credit de 200 milioane euro destinat construirii unui grup nou de cogenerare în ciclu combinat la CET Grozăvești, cu o putere instalată de 50 MW, investiție care ar putea fi finalizată în 3 ani.

Deocamdată, însă, ELCEN caută să se împrumute de la băncile locale pentru finanțarea activității curente și pentru a mai plăti din datorii. Compania a cerut oferte pentru un credit de 200 până la 400 milioane lei pe 5 ani, cu perioadă de grație de un an.

Finanțarea de la băncile mamă a scăzut cu 13 mld. euro în 8 ani. Isărescu: S-a dovedit un cerc vicios CITEȘTE ȘI Finanțarea de la băncile mamă a scăzut cu 13 mld. euro în 8 ani. Isărescu: S-a dovedit un cerc vicios

La finalul anului trecut, ELCEN avea datorii totale de 2,018 miliarde lei, din care 923,8 milioane lei la bugetul de stat, 721,7 milioane lei la furnizori și 362,6 milioane lei la bănci, constând în credite pe termen lung, potrivit raportului pe 2015 al administratorilor companiei.

În aprilie anul trecut, ANAF a anunțat că început executarea silită a ELCEN pentru datoriile bugetare neplătite, inclusiv prin sechestrarea unor bunuri.

În raportul companiei pe 2015 se precizează că, între timp, bunurile supuse sechestrului au fost reevaluate, rezultând o valoare totală a acestora de 1,15 miliarde lei, din care 766,5 milioane lei reprezintă active din cadrul CET Vest, iar restul – bunuri ale CET Sud, respectiv terenuri de 270,2 milioane lei, 2 cazane de abur de 44,11 milioane lei, 2 turbogeneratoare de 29,39 milioane lei, plus sala mașinilor și sala cazanelor, valorând cumulat 50,64 milioane lei.

Isărescu: BNR a luat trei decizii critice care au dus la scăderea ratei creditelor neperformante CITEȘTE ȘI Isărescu: BNR a luat trei decizii critice care au dus la scăderea ratei creditelor neperformante

ELCEN a anunțat, marți, că sistează de miercuri lucrările de reparații și renunță la restul reviziilor planificate ale termoficării din CET Sud, iar conductele magistralei din Sud vor fi puse la dispoziția RADET București pentru a tranzita energia termică produsă în CET Progresu, astfel încât locuitorii din cartierul Colentina să poată beneficia de apă caldă, în condiții normale, în cel mai scurt timp.

"Cererea RADET cu privire la pornirea CET Grozăvești, centrală aparținând ELCEN, până la finalizarea lucrărilor de revizie la centrala CET București Sud, a fost transmisă la sediul ELCEN marți, 14 iunie a.c., în jurul prânzului. Ca urmare a acestei solicitări, ELCEN informează populația din București că poate acoperi, în prezent, fără nicio problemă necesarul de apă caldă furnizată locuitorilor Capitalei din punct de vedere al debitului, presiunii și temperaturii agentului termic prin intermediul celor două centrale ale sale, ce funcționează la ora actuală: CET Progresu și CET București Vest", a precizat ELCEN.

RADET București a cerut marți ELCEN pornirea CET Grozăvești până la finalizarea lucrărilor de revizie la CET Sud, pentru alimentarea în condiții normale a tuturor consumatorilor racordați la sistemul de termoficare al Capitalei. Bucureștenii din cartierele Colentina și Pantelimon au rămas săptămâna trecută fără apă caldă din cauza parametrilor necorespunzători ai acesteia, a informat RADET la momentul respectiv.

Potrivit reprezentanților Regiei, acest lucru este o consecință a faptului că nu există banii necesari pentru efectuarea reparațiilor și reviziilor la rețeaua de transport și distribuție.

Cele mai mari bănci din lume vor cere traderilor să lucreze în noaptea de după referendumul privind Brexit CITEȘTE ȘI Cele mai mari bănci din lume vor cere traderilor să lucreze în noaptea de după referendumul privind Brexit

În aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea RADET a arătat că, în prezent, Regia achiziționează circa 92% din necesarul de energie termică de la ELCEN, prin CET-urile Grozăvești, București Sud, București Vest și Progresu, iar restul, de la 2 mici producători privați, CET Energo Vest și CT Casa Presei.

"Există 5-6 cereri din partea unor operatori privați care vor să construiască centrale termice noi, însă Primăria Capitalei nu le-a aprobat cererile de a intra în sistem și de a vinde energie termică. Este nevoie de concurență pe piața livrării de energie termică în București", a declarat atunci președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, care a estimat că, dacă vor apărea 5 CET-uri noi, ELCEN va pierde circa 40% din cota de piață pe care o deține în prezent.

Apariția unor producători noi de energie termică, în cartierele Băneasa, Colentina, Titan, Ștefan cel Mare și Rahova, este parte a planului mai larg al RADET de a-și optimiza sistemul de transport și distribuție a agentului termic. În acest fel, fiecare cartier ar dispune de propriul producător de energie termică și s-ar reduce mult distanțele mari pe care trebuie transportată în prezent căldura de la sursă către zonele deficitare, distanță care poate ajunge în unele cazuri și la 30 de kilometri, cu pierderi tehnologice foarte mari, de 30%.

Planul, dacă ar fi implementat, ar reduce costurile de transport ale RADET cu până la 60%, ceea ce ar duce la economii de costuri de circa 200 milioane lei pe an, a spunea Dumitrașcu.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
energie termica
agent termic
caldura
apa calda
apa calda colentina
apa calda stefan cel mare
factura intretinere
factura gaze