Guvernul vrea să modifice legislația în vigoare pentru ca statul român să poată să doneze Ucrainei bunuri din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale a României, în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra țării vecine.
Astfel, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care prevede că "Forțele destinat apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către state aliate sau partenere, în baza solicitărilor primite, în situațiile temeinic justificate de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prevederea nouă va fi introdusă în Ordonanța Guvernului nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea și improspatarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale.
"Aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență se face cu încadrarea în bugetele aprobate, în condițiil legii, ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale", se menționează în nota de fundamentare.
OG nr. 122/1998 stipulează că "Rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale se constituie din timp de pace, în situații de criză și la război, atât pentru asigurarea și completarea acestora, potrivit statelor de organizare și normelor de inzestrare sau asigurare a structurilor componente ale acestor forte, cat și pentru înlocuirea consumurilor și a pierderilor de război", și "cuprind, în majoritate, produse greu de aprovizionat sau cu ciclu lung de fabricație, care se asigură din producția internă sau din import".
Nicăieri în cuprinsul actului normativ nu apar termeni precum "arme" sau "armament".
CITEȘTE ȘI VIDEO Germania a confiscat cel mai mare super-iaht din lume după ce a descoperit că aparține surorii unui oligarh rusPe 28 februarie, la doar câteva zile după invazia Rusiei asupra Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că România va acorda Ucrainei un ajutor în valoare de 3 milioane de euro, constând inclusiv în veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare.
Pe 12 aprilie, președintele Klaus Iohannis a spus, răspunzând unei întrebări din partea presei, că "ajutor militar este acordat Ucrainei de către NATO, un lucru foarte bun" și a adăugat că nu crede "că este foarte bine să facem declarații publice ample cu privire la ce face o țară sau alta în această privință".
CITEȘTE ȘI VIDEO Joe Biden afirmă că este pregătit să meargă personal la Kiev, însă decizia nu este cea finalăAcordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat în septembrie 2020 de miniștrii Apărării din cele două state vecine, portofoliul românesc fiind deținut atunci de actualul premier Nicolae Ciucă, a intrat în vigoare după jumătatea lunii decembrie a anului trecut, a transmis, pe 21 februarie 2022, pentru Profit.ro, MApN, care a precizat că, până la acea dată, ministerul nu livrase armament Ucrainei.
Potrivit Washington Post, Rusia a avertizat recent Statele Unite că vor exista „consecințe imprevizibile” dacă Washingtonul va continua să înarmeze Ucraina.