Statele Unite ar putea fi nevoite să desfășoare mai multe arme nucleare strategice în următorii ani pentru a descuraja amenințările tot mai mari din partea Rusiei, Chinei și a altor adversari, a declarat vineri un consilier principal al Casei Albe, conform Reuters.
Pranay Vaddi, cel mai înalt oficial al Consiliului de Securitate Națională pentru controlul armelor, a făcut comentariile într-un discurs despre „o abordare mai competitivă” a controlului armelor, care a subliniat o schimbare de politică menită să exercite presiuni asupra Moscovei și Beijingului pentru a renunța la atitudinea de respingere a apelurilor SUA la discuții pe tema limitării arsenalului.
”În absența unei schimbări a arsenalelor adverse, putem ajunge în următorii ani într-un punct în care este necesară o creștere față de numărul actual de arme dislocate. Trebuie să fim pe deplin pregătiți să executăm, dacă președintele ia această decizie”, a spus el Asociației pentru Controlul Armelor, potrivit News.ro.
CITEȘTE ȘI Putin susține că 40% din comerțul Rusiei are loc în ruble”Dacă va veni acea zi, va avea ca rezultat concluzia că sunt necesare mai multe arme nucleare pentru a descuraja adversarii noștri și pentru a proteja poporul american și aliații și partenerii noștri”, a adăugat consilierul.
În prezent, SUA respectă o limită de 1.550 de focoase nucleare strategice desfășurate, stabilită în Tratatul START din 2010 cu Rusia, chiar dacă Moscova și-a „suspendat” participarea anul trecut din cauza sprijinului SUA pentru Ucraina, o mișcare numită de Washington „invalidă din punct de vedere juridic”.
Vaddi a vorbit la un an după ce consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a spus aceluiași grup că nu este nevoie să sporească dislocarea de arme nucleare strategice ale SUA pentru a contracara arsenalele Rusiei și Chinei, cărora le-a oferit posibilitatea discuții „fără condiții prealabile”.
CITEȘTE ȘI Trump se prezintă drept ”președintele cripto”Administrația rămâne angajată față de controlul internațional al armelor și regimurile de neproliferare menite să stopeze răspândirea armelor nucleare, a spus Vaddi.
Dar, a adăugat el, Rusia, China și Coreea de Nord „își extind și își diversifică arsenalele nucleare într-un ritm vertiginos, manifestând puțin sau deloc interes pentru controlul armelor”.
Cei trei și Iranul „cooperează și se coordonează din ce în ce mai mult unul cu celălalt în moduri care contravin păcii și stabilității, amenință Statele Unite, aliații și partenerii noștri și exacerbează tensiunile din regiune”, a spus el.
Rusia, China, Iran și Coreea de Nord împărtășesc tehnologii avansate de rachete și drone, a spus Vaddi, invocând utilizarea de către Moscova în Ucraina a dronelor iraniene și a artileriei și rachetelor nord-coreene, precum și sprijinul chinez pentru industriile de apărare ale Rusiei.