Atac, în centrul orașului Copenhaga, asupra premierului danez Mette Frederiksen

Atac, în centrul orașului Copenhaga, asupra premierului danez Mette Frederiksen
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2024

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a fost atacată și lovită de un bărbat, vineri seara, în centrul orașului Copenhaga, a relatat agenția de presă Ritzau, citând poliția și biroul premierului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Nu a fost clar, din informațiile oficiale, dacă Frederiksen are răni în urma atacului. Potrivit unui martor, premierul danez ar fi plecat pe picioarele ei în urma atacului și nu avea semne vizibile de vătămare.

Bărbatul a fost arestat în urma incidentului, a precizat Ritzau.

Românii pot împrumuta Statul prin Tezaur de iunie – iulie începând de luni. Ce dobânzi oferă Ministerul Finanțelor CITEȘTE ȘI Românii pot împrumuta Statul prin Tezaur de iunie – iulie începând de luni. Ce dobânzi oferă Ministerul Finanțelor

"Prim-ministrul Mette Frederiksen a fost lovită de un bărbat vineri seară în Kultorvet (piață publică din orașul vechi - n.r.), în Copenhaga. Bărbatul a fost arestat", se arată într-un comunicat al biroului său, care adaugă că Mette Frederiksen a fost "șocată de incident", relateazîă News.ro.

Nu se cunosc alte detalii despre atac, care intervine cu două zile înainte de scrutinul pentru Parlamentul European.

Poliția a precizat pe platforma de socializare X că investighează incidentul, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

"Părea puțin stresată", a declarat pentru Reuters Soren Kjergaard, care lucrează ca barista în piață, după ce a văzut cum premierul a fost escortată de gărzile de securitate în urma agresiunii.

Ministrul danez al Mediului, Magnus Heunicke, a declarat pe X: "Mette este, în mod firesc, șocată de atac. Trebuie să spun că ne zguduie pe toți cei care îi suntem apropiați".

Problemele bugetare ale statelor din Europa de Est, scoase la lumină de valoarea record a emisiunilor de obligațiuni CITEȘTE ȘI Problemele bugetare ale statelor din Europa de Est, scoase la lumină de valoarea record a emisiunilor de obligațiuni

În urmă cu trei săptămâni, premierul slovac Robert Fico a fost grav rănit într-o tentativă de asasinat.

Numele lui Mette Frederiksen, în vârstă de 46 de ani, reprezentantă a familiei politice europene social-democrate, a fost vehiculat ca un posibil viitor șef al NATO sau pentru a ocupa una din funcțiile de top din UE.

Joi, ea s-a alăturat altor lideri mondiali în Normandia, Franța, pentru a comemora 80 de ani de la debarcarea din Ziua Z.

Frederiksen, care conduce Danemarca din 2019, este o figură dominantă pe scena politică daneză. Ea și-a construit o reputație de operator abil care poate construi alianțe dincolo de diviziunile politice și a fost menționată ca un posibil viitor candidat pentru postul de președinte al Consiliului European. Partidul ei este în frunte în cele mai recente sondaje de opinie înainte de alegerile de duminică. 

VIDEO Delgaz Grid verifică liniile electrice cu drone dotate cu camere foto și termoviziune. 11 piloți efectuează zboruri de teste în județele Neamț și Iași CITEȘTE ȘI VIDEO Delgaz Grid verifică liniile electrice cu drone dotate cu camere foto și termoviziune. 11 piloți efectuează zboruri de teste în județele Neamț și Iași

REACȚII DE INDIGNARE ȘI SOLIDARITATE

Lideri danezi din tot spectrul politic și-au exprimat indignarea față de atac, relatează The Guardian.

Pelle Dragsted, un purtător de cuvânt al Alianței Roșu-Verde, de opoziție, a descris atacul ca fiind "îngrozitor și complet inacceptabil".

Ministrul afacerilor, Morten Bødskov, a descris incidentul ca fiind "complet nebunesc", în timp ce Morten Messerschmidt, președintele partidului anti-imigranți Poporul Danez, a declarat: "Violența nu este niciodată în regulă".

Liderii europeni au condamnat, de asemenea, atacul.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și candidatul principal al Partidului Popular European, de centru-dreapta, la alegerile europene, și-a exprimat șocul. "Condamn acest act josnic, care contravine a tot ceea ce credem și pentru care luptăm în Europa", a spus ea, urându-i premierului danez "putere și curaj".

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat "indignat" de atacul "îngrozitor", adăugând: "Condamn cu fermitate acest act laș de agresiune".

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris: "Atacul din această seară asupra premierului danez este îngrozitor. Violența nu-și are locul în politică. Rămâi puternică, Mette!", a îndemnat-o ea.

Românii și-au ales filmul preferat CITEȘTE ȘI Românii și-au ales filmul preferat

Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European a declarat că este alături de Frederiksen - o social-democrată - și de poporul danez. "Actele de violență sunt întotdeauna un atac împotriva democrației. Nu ne vom lăsa intimidați", a declarat grupul. Stefan Löfven, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), a declarat: "Întreaga comunitate PES este alături de Mette și de familia ei. Condamnăm acest atac fără sens. Violența politică nu trebuie să aibă loc în societățile noastre".

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat: "Mette este o colegă foarte bună și un partener înțelept. Sper din toată inima că este nevătămată. Un atac asupra unui lider ales în mod democratic este, de asemenea, un atac asupra democrației noastre. În această seară, gândurile mele și ale familiei sunt alături de ea".

Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că este "profund șocat de agresiunea asupra colegei" sale. "Condamn cu fermitate orice formă de violență împotriva liderilor aleși în mod democratic în societățile noastre libere. Gândurile mele sunt alături de dumneavoastră și vă doresc putere în aceste momente dificile", a transmis el.

Premierul Letoniei, Evika Siliņa, a declarat, de asemenea, că este "profund șocată".

viewscnt
Afla mai multe despre
ataca danemarca
premier
mette frederiksen