Premierul Dacian Cioloș i-a transmis, sâmbătă, omologului din Republica Molodova, Pavel Filip, condițiile în care România va acorda țării vecine prima tranșă de 60 milioane euro din împrumutul rambursabil de 150 milioane euro. Confirmând informațiile transmise anterior de Profit.ro, printre condiții se numără numirea unui guvernator la Banca Națională a Moldovei, încheierea unei foi de parcurs cu FMI și continuarea agendei de asociere cu Uniunea Europeană.
Surse oficiale declraseră anterior pentru Profit.ro, că, marți, cu prilejul vizitei premierului Republicii Moldova la București, premierul Dacian Cioloș a condiționat acordarea tranșei de 60 milioane de euro de numirea unui guvernator la Banca Națională a Moldovei, care să poată negocia o foaie de parcurs cu FMI.
Președintele Klaus Iohannis a refuzat, a începutul lui noiembrie, să promulge legea prin care România ar urma să împrumute Republica Moldova cu încă 150 de milioane de euro, argumentând că, în contextul politic actual din statul vecin, acordarea împrumutului nu este oportună cât timp nu există certitudinea că Moldova va continua procesul de reforme și că va respecta angajamentele pentru aplicarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În scrisoarea transmisă omologului din Republica Moldova, Dacian Cioloș solicită prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova.
De asemenea, premierul Cioloș subliniază necesitatea unui "proces transparent și credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naționale", cu respectarea criteriilor de profesionalism și integritate și care să contribuie la recredibilizarea BNM, ca instituție independentă și responsabilă, capabilă să asigure politici bancare prudente.
Cioloș arată că o atenție deosebită trebuie acordată și procesului de audit al băncilor importante din Republica Moldova și subliniază nevoia unei analize sistemice a vulnerabilităților din sistemul bancar precum.
Premierul român recomandă fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naționale, asigurarea transparenței acționariatului și tranzacțiilor din sistemul bancar, contracararea spălării banilor și a transferurilor prin circuite nereglementate.
În scrisoare se solicită, totodată, stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil.
"Foaia de parcurs ar trebui să includă măsurile cerute de FMI ca pre-condiții și un calendar de negocieri menit să conducă la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul", afirmă Dacian Cioloș.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum încearcă Guvernul să rezolve criza de motorină colorată, care aproape a blocat transportul navalPartea română mai are în vedere ca Guvernul de la Chișinău să ia măsuri pentru inițierea unui pachet legislativ, cu scopul îmbunătățirii mediului de afaceri, și să prezinte un plan de actualizare și aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției și a Strategiei Naționale Anticorupție, inclusiv o evaluare a performanței Procuraturii și Centrului Național Anticorupție.
"Aducerea la zi a cadrului legal anticorupție, în vederea consolidării și integrării lui. Adoptarea și implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Naționale de Integritate, controlul averilor, noțiunea de conflicte de interese și o instituție puternică de implementare) ar ilustra voința politică de reformă așteptată de cetățenii Republicii Moldova și de partenerii internaționali", îi transmite Dacian Cioloș lui Pavel Filip.
Premierul Cioloș insistă totodată ca autoritățile de la Chișinău să consulte și să colaboreze strâns cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova, mai ales pe aceste subiecte.
Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a subliniat, la București, în urma discuțiilor cu Dacian Cioloș, că Republica Moldova nu poate depăși situația dificilă, din punct de vedere politic și economic, fără sprijinul României și s-a angajat să convingă partenerii europeni că Guvernul pe care îl conduce este unul pro-european.