Doar 16% dintre persoanele cu dizabilități au loc de muncă, față de o medie de 50% în UE

Doar 16% dintre persoanele cu dizabilități au loc de muncă, față de o medie de 50% în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2016

Datele oficiale arată că aproximativ 16% dintre cetățenii români cu dizabilități și drept de muncă sunt angajați, în timp ce media angajării acestor persoane în statele Uniunii Europene este de 50%.

Conform celor mai recente date oficiale, consultate de Profit.ro, la 30 septembrie 2015 erau angajate în muncă doar 15,85% din persoanele cu dizabilități, raportat la totalul adulților cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani și exceptând pensionarii de invaliditate gradul I și II.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a relatat că bugetul de stat câștigă anual cel puțin 160 milioane de lei ca urmare a faptului că angajatorii se feresc să angajeze persoane cu dizabilități și să contribuie astfel la integrarea lor socială.

Potrivit legislației, companiile și instituțiile publice cu cel puțin 50 de angajați sunt obligate să angajeze persoane cu handicap într-un cuantum reprezentând 4% din numărul total de angajați. Companiile preferă în schimb să plătească sume compensatorii la bugetul de stat sau să cumpere produse realizate de persoanele cu handicap.

Locurile de muncă mai pot fi menținute de angajatori la \ CITEȘTE ȘI Locurile de muncă mai pot fi menținute de angajatori la "condiții deosebite" pentru încă 3 ani

Pe piață funcționează însă și așa-numitele unități protejate, în care cel puțin 30% din angajați sunt persoane cu dizabilități și care sunt scutite de la plata impozitului pe profit, dacă 75% din acesta este reinvestit în companie.

Asigurarea informării și consilierii persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, revine celor opt centre de consiliere constituite la nivelul țării, în subordinea Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
agajati
munca
dizabilitati
companii
ue