CCR: Abuzul în serviciu incriminat și fără prag valoric

CCR: Abuzul în serviciu incriminat și fără prag valoric
scris 17 mai 2023

Curtea Constituțională (CCR) a decis că abuzul în serviciu poate fi incriminat și fără prag valoric, lăsând însă la latitudinea judecătorului să decidă asupra gravității faptei.

Potrivit acestora, CCR a admis sesizarea ICCJ asupra Codurilor penale, identificând probleme și la prevederea care reintroduce SRI în procesele penale, scrie Hotnews.ro

Urmărește-ne și pe Google News
PSD și-a stabilit principalele obiective, la preluarea guvernării: La 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro. Peste 1,5 milioane contracte de muncă vor fi remunerate cu peste 1.000 euro CITEȘTE ȘI PSD și-a stabilit principalele obiective, la preluarea guvernării: La 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro. Peste 1,5 milioane contracte de muncă vor fi remunerate cu peste 1.000 euro

Astfel, noile coduri se întorc în Parlament pentru modificări.

Reamintim că modificarea prin care abuzul în serviciu a fost reglementat fără un prag valoric, după ce inițial Senatul a reșapat OUG 13 și a stabilit un prag de 250.000 de lei, a fost contestată la CCR de către instanța supremă.

Noile modificări la codurile penale au fost adoptate de parlament în 5 aprilie, fără a fi instituit un prag valoric pentru incriminarea abuzului în serviciu, deși Curtea Constituțională ceruse asta. De asemenea, SRI revine în anchetarea dosarelor penale, mai exact pot fi folosite ca probe interceptările SRI făcute pe mandate de siguranță națională și în cazul dosarelor de corupție, conform noii modificări adoptate. Asta, în condițiile în care în mai multe decizii CCR a decis că acest lucru nu se poate întâmpla.

Inițial, Senatul a votat legea cu un prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, reșapând practica Ordonanța 13. După scandalul din spațiul public, ministrul Predoiu a propus un nou prag de 9.000 de lei, iar în cele din urmă Comisia Juridică a Camerei Deputaților a renunțat la orice prag, astfel dând posibilitatea ca prevederile să fie contestate la Curtea Constituțională.

În 11 aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea Curții Constituționale pe legile de modificare a Codului Penal și Codului de procedură penală, reclamând că nu sunt respectate deciziile CCR în cazul reglementărilor privind abuzul în serviciu și neglijența în serviciu. De asemenea, magistrații Înaltei Curți au reclamat prevederea din codul de procedură penală care reintroduce Serviciul Român de Informații în procesele penale, în sensul că interceptările SRI pot fi folosite ca probe.

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
abuzul în serviciu