Curtea Constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale SRTv și SRR, au declarat surse juridice pentru News.ro. Prin urmare aceste numiri făcute de Parlament la Societatea Română de Televiziune și la Societatea Română de Radiodifuziune sunt neconstituționale.
Pe ordinea de zi a ședinței CCR de joi au figurat următoarele sesizări: „ - sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, sesizare formulată de Liderii Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat din Camera Deputaților și Senat; - Sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Televiziune, sesizare formulată de Liderii Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat din Camera Deputaților și Senat”.
Pe 18 mai, PSD a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu numirea directorilor generali interimari ai SRTv și SRR de către Parlament.
Camera Deputaților și Senatul au votat, în plenul reunit din 11 mai, numirea Ramonei Săseanu în funcția de director general interimar al Societății Române de Televiziune, pentru o perioadă de șase luni, și a lui Liviu Popescu în poziția de director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, tot pentru un interval de șase luni.
În sesizarea transmisă CCR cu privire la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al SRTv, PSD susținea că "singura prevedere legală aplicabilă situației din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate și de execuție bugetară, fiind necesară, ulterior, declanșarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administrație a Societății Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Nimic nu a impiediccat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanșeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de ședință a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greșită a legii și încălcarea acesteia, întrucât niciunul din cele trei articole enunțate mai sus nu se poate aplica în speța de față. Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă și alte situații, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”.
Același argument l-a oferit PSD și în sesizarea formulată la Curtea Constituțională referitoare la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune.