ANALIZĂ Alegerile anticipate din Italia riscă să se transforme într-un referendum pentru euro

ANALIZĂ Alegerile anticipate din Italia riscă să se transforme într-un referendum pentru euro

Sergio Mattarella

scris 29 mai 2018

Euro pare să fi evitat un glonț când coaliția eurosceptică pe cale să se formeze în Italia s-a prăbușit weekend-ul trecut, dar s-ar putea dovedi că a fost abia prima salvă a unui război legat de moneda unică europeană, comentează Reuters.

Președintele Italiei a respins duminică nominalizarea unui eurosceptic, Paolo Savona, în funcția de ministru al Economiei, de către Liga Nordului, de extremă dreapta, și de cătrae Mișcarea 5 Stele, de orientare anti-sistem, pentru că Savona a afirmat anterior că Italia ar trebui să iasă din zona euro, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, cele două partide, care au fost rivale în alegerile din martie, analizează dacă să își unească forțele înaintea noilor alegeri care vor avea loc în toamnă sau la începutul anului viitor.

Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,82%, un nou record al ultimilor trei ani și jumătate CITEȘTE ȘI Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,82%, un nou record al ultimilor trei ani și jumătate

”Alegerile viitoare nu vor fi politice, ci un referendum real și adevărat...între cine vrea ca Italia să fie o țară liberă și cine vrea să fie servilă și aservită. Astăzi Italia nu este liberă; este ocupată financiar de germani, francezi și eurocrați”, a afirmat luni liderul Ligii, Matteo Salvini.

Euro, obligațiunile și acțiunile au crescut inițial, după ce președintele Sergio Mattarella a respins prin veto nominalizarea lui Savona, dar ușurarea s-a transformat rapid în teama de alegerile anticipate.

Spread-ul dintre obligațiunile italiene și germane pe termen de 10 ani, care arată riscul pentru titlurile italiene, a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.

”Alegerile vor semăna cu un referendum de facto referitor la Uniunea Europeană și euro. Este un risc existențial pentru întreaga zonă euro”, a spus Francesco Galietti, șeful firmei de consultanță politică Policy Sonar din Roma.

Dacă italienii vor vota în semn de protest față de UE și zona euro la alegerile anticipate, ar fi cea mai mare provocare pentru blocul comunitar după votul britanicilor de acum doi ani pentru ieșirea din UE și va ridica întrebări legate de viitorul monedei unice.

Italia, a treia mare economie din zona euro, este puternic îndatorată și reprezintă un risc mult mai mare pentru moneda unică decât criza economică din Grecia.

Sondajele arată că Liga a câștigat sprijin din partea alegătorilor, după ce a obținut un scor de 17% la scrutinul neconcludent din 4 martie, ajungând în prezent la 24% din preferințele populației. Mișcarea 5 Stele se află la aproximativ același nivel ca acum două luni, de 32%.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
alegeri
euro
referendum