Alegeri municipale la Belgrad, după acuzațiile de fraudă la scrutinul din decembrie 2023

Alegeri municipale la Belgrad, după acuzațiile de fraudă la scrutinul din decembrie 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2024

La șase luni de la alegerile municipale marcate de fraude și urmate de demonstrații masive, locuitorii din Belgrad se întorc duminică la urne pentru a alege între o opoziție divizată și candidatul partidului de guvernământ, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

La jumătatea lunii decembrie, SNS (dreapta naționalistă), partidul președintelui Aleksandar Vucic, a obținut 49 din cele 110 locuri din consiliul municipal, urmat îndeaproape de coaliția de opoziție "Serbia împotriva violenței", cu 43 de locuri, scrie News.ro.

Dar "neregulile”, "cumpărarea voturilor” și „umplerea urnelor” au cântărit puternic asupra alegerilor, potrivit observatorilor OSCE, declanșând două săptămâni de manifestații și proteste internaționale. SNS a negat întotdeauna fraudele.

În Belgrad, în special, opoziția a acuzat guvernul că a permis alegătorilor din Bosnia vecină să voteze ilegal pentru a-și asigura controlul asupra capitalei. În centrul protestelor s-a aflat Marinika Tepic, o fostă jurnalistă care provine din rândul comunității românești din Serbia și care a intrat în greva foamei pentru a contesta rezultatul viciat al alegerilor.

Incapabil să asigure o majoritate, SNS a fost în cele din urmă forțat să convoace un nou scrutin, organizat duminică, în același timp cu zeci de alegeri municipale în întreaga țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
belgrad
alegeri belgrad