Premierul Marii Britanii, Theresa May, le-a oferit joi liderilor UE un acord „corect” pentru compatrioții care vor locui în Regatul Unit după Brexit, deși omologii săi au părut sceptici și au cerut mai multe detalii din partea premierului slăbit de eșecul electoral din urmă cu două săptămâni, relatează Reuters.
Într-un discurs de 10 minute, la finalul dineului de lucru de la summitul de la Bruxelles – primul de când a lansat procesul de retragere a țării sale din blocul comunitar – May a evocat cinci principii, dintre care cel mai important că niciun cetățean UE care locuiește în Marea Britanie la o dată-limită, ce urmează să fie fixată ulterior, nu va fi extrădat. În prezent, aproximativ trei milioane de europeni trăiesc în Regatul Unit, scrie News.ro.
Aceasta este o „ofertă corectă și serioasă”, a spus un oficial britanic. A fost „menită să ofere cât mai multă certitudine posibil cetățenilor care s-au stabilit în Marea Britanie, construindu-și cariere și vieți și contribuind atât de mult la societatea noastră”, a adăugat sursa citată sub acoperirea anonimatului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Promițând mai multe detalii luni, May a mai spus că cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie timp de cinci ani pot rămâne apoi tot restul vieții.
Cei care se află în Regatul Unit de mai puțin timp, vor putea rămâne până când ating pragul de cinci ani, când vor primi statutul de rezident permanent. De asemenea, Londra va oferi o perioadă de grație de doi ani.
Cancelarul german Angela Merkel, care a spus înainte de summit că vrea „garanții ample”, a descris acordarea de drepturi depline cetățenilor UE care se află în Marea Britanie timp de cinci ani drept un „început bun”, dar a atras atenția că rămân multe întrebări.
„Este un prim pas bun, pe care îl apreciem”, a spus și cancelarul austriac Christian Kern. „Multe detalii sunt lăsate deschise. Mulți cetățeni europeni vizați nu sunt acoperiți de propunerea lui May. Mai este cale lungă pentru negocieri”, a adăugat el.
Alți lideri nu au oferit aproape niciun detaliu privind rezervele lor.
Demersul lui May de a impune ca dată limită 29 martie 2017 este puțin probabil să fie acceptat de UE, a cărei poziție este că nimic nu trebuie să se schimbe până la momentul Brexit – 30 martie 2019. În plus, există o serie de detalii neclare în oferta prezentată de britanici drept „generoasă”.
NICIO DISCUȚIE
O altă problemă ar putea fi respingerea de către May a altei cerei UE, potrivit căreia expații vor avea dreptul să își ceară drepturile la Curtea Europeană. O sursă citată sub acoperirea anonimatului a explicat că Londra vrea ca aceștia să accepte judecătorii britanici.
Bruxelles-ul a respins apelul lui May pentru garanții ample și rapide pentru expați, inclusiv pentru cei peste un milion de britanici de pe continent, și subliniază că numai texte legale detaliate pot lua în calcul situații complexe, de familii multinaționale.
Liderii au convenit, împreună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, să nu deschidă discuțiile cu May, iar aceasta a plecat imediat după ce și-a prezentat propunerea, lăsându-I pe ceilalți 27 să discute aspecte legate de Brexit fără ea.
Ei au fost informați de Michel Barnier, care a demarat negocierile, în numele lor, luni și au discutat despre mutarea a două agenții UE de la Londra după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.
Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, printre alții, au spus clară că nu vor să fie atrași în discuții privind Brexit și că vor să se concentreze pe viitorul UE fără Londra.
May a părut să încerce să liniștească liderii europeni, după săptămâni de campanie în care i-a atacat, mai direct sau mai voalat. Ea a subliniat că Londra vrea un „parteneriat special și profund cu prietenii și aliații noștri din Europa”.
Și Merkel și-a exprimat dorința pentru discuții constructive cu Londra, dar a insistat că prioritatea UE este, în prezent, propriul viitor. „Vom desfășura aceste discuții într-un spirit bun”, a spus ea. „Însă concentrarea clară trebuie să fie pe viitorul celor 27”, a adăugat cancelarul.
Noul președinte francez a vorbit despre colaborarea cu Germania pentru a reînvia integrarea europeană, iar Macron nu a făcut nicio referire la Marea Britanie în declarațiile de dinainte de începere discuțiilor.